Pîrvulescu: Condescu să facă alegeri la USMO

Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dan Pîrvulescu, a declarat că joi va fi o şedinţă a sindicatelor din Oltenia, dar nu sub egida Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia (USMO), pentru a lua o decizie după decizia instanţei.

Cronologic, lucrurile în USMO s-au întâmplat astfel: pe 2 septembrie, la USMO a fost ales preşedinte Dan Pîrvulescu, dar înregistrarea la instanţă a fost atacată de Marin Condescu şi alţi lideri, iar Pîrvulescu a pierdut. Practic, în acte figurează preşedinte tot Marin Condescu. Acesta şi-a dat demisia din USMO în urmă cu aproape un an, dar pentru că demisia nu a fost înregistrată la tribunal, ea nu este recunoscută. La Tribunal nu au fost înregistrate nici modificările ce au survenit după plecările mai multor sindicate. Şi acestea apar ca făcând parte din USMO, şi deci, cu drepturi. Cei care nu şi-au dus munca la îndeplinire sunt Marin Golea şi Gheorghe Etăgan. După decizia instanţei tot cei trei conduc USMO, dar Dan Pîrvulescu spune că mandatul lor a expirat acum mai bine de un an. De menţionat ar fi că Etăgan, responsabil cu administrarea USMO în ultimii ani, făcea parte şi din noua conducere a uniunii.

Condescu, somat să facă alegeri
Pîrvulescu spune că instanţa i-a dat dreptate lui Condescu, deşi el este cel care ar fi trebuit să îndeplinească anumite proceduri pentru convocarea conferinţei de alegeri. „Mi s-au cerut procedurile care nu erau făcute de mine. Eu eram nou ales. Din păcate instanţa a decis că dumnealui are dreptate. Am explicat clar că procedura trebuia îndeplinită de intervenient, nu de mine. Biroul executiv, care îl avea preşedinte pe Marin Condescu, nu pe mine“, a spus Pîrvulescu. El a mai declarat că a candidat pentru că i s-a cerut. „Anul acesta au fost discuţii despre ce facem cu USMO pentru că în anii care au trecut salariaţii ne-au cerut să încercăm să ne desprindem de vechile metehne ale organizaţiei. Şi aşa era normal. Unii au înţeles, alţii nu ştiu. (...) Nu am candidat de capul meu, pe mine m-au convins să candidez mai multe sindicate. Nu are sens să ţinem două structuri paralele în Oltenia“.
Liderul FNME a mai spus că instanţa i-a dat dreptate lui Condescu şi că în acte el este preşedintele USMO, dar că are mandatul său este expirat şi conform legii trebuie să organizeze conferinţă de alegeri. „Sindicatele din Oltenia o să avem o întâlnire la Rovinari. Nu sub egida USMO pentru că înţelegem că USMO este a unei peroane fizice. Asta au înţeleg sindicatele. O să aveţi reacţia sindicatelor (..)Vom obliga pe Condescu să ţină şedinţele, conform legii. Trebuie să facă formalităţile pentru a pune în legalitate uniunea“.
În urma scandalului dintre sindicate, Pîrvulescu spune că a aflat pe cine are lângă el: „Ne-am edificat asupra structurii. E foarte important. Pentru că vor fi lupte cu administraţia şi nu ştii pe cine ai lângă tine. Ştim cu cine defilăm de acum încolo“.
PATRIMONIU
Patrimoniul USMO este, se pare, disputa dintre lideri. „Ani de zile am făcut acţiuni pe banii salariaţilor. Acest patrimoniu să fie distribuit la sindicate pentru a susţine acţiuni sindicale. Patrimoniul este al salariaţilor, nu are voie să-l înstrăineze către altceva“, mai spune Pîrvulescu.

Vizualizări: 1,027

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: