Groapă misterioasă apărută în Turcia după cutremur

O groapă misterioasă a apărut în regiunea Konya din Turcia, nu departe de zona în care au avut loc cutremurele catastrofale în urmă cu aproape trei săptămâni. Groapa s-a format după 20 de zile de la aceste mișcări seismice și pare a fi o dolină.

Presa din Turcia a informat că groapa are un diametru de 37 de metri și o adâncime de 12 metri. Specialiștii susțin că este vorba despre o dolină, termen atribuit acestor fenomene de cădere a pământului pe suprafețe foarte mari. Totuși geologii nu au putut spune cu exactitate dacă dolina formată are o legătură cu seismele din regiunea Konya. "Am comparat cutremurele din regiune cu dolinele în general, nu am putut stabili o relație foarte clară. Nu am putut asocia cutremurele mari din 6 februarie cu aceste doline. Cu alte cuvinte, această dolină nu are nicio legătură cu cutremurele mari anterioare sau cu cutremurul actual. Poate că această groapă era gata să se prăbușească și ar fi putut avea un efect. Dacă dolina este gata să se prăbușească, atunci cutremurul poate fi unul dintre factorii acestei prăbușiri. Cu alte cuvinte, o dolină pregătită se poate prăbuși la un cutremur. Există locuri în lume unde se stabilesc relații similare. Dar noi am comparat cutremurele și dolinele din această regiune în general și nu am putut stabili o relație foarte clară", a spus directorul Centrului de cercetare și aplicații al Universității Tehnice din Konya, Fetullah Arık.

Dolinele sunt un fenomen des întâlnit în SUA dar destul de recent în Turcia, observat în ultimii 10-15 ani. Cauza problemei se află undeva în anii ’70, atunci când a început în zonă drenarea necontrolată a apelor din rezervele subterane, o activitate care, din păcate, continuă și astăzi.

Seceta se înrăutățește în fiecare an, iar obținerea apei prin alte mijloace este costisitoare, astfel că fermierii folosesc în continuare apele din subteran, agravând problema.

Potrivit specialiștilor, aproape toate dolinele din Turcia au apărut în câmpia din Konya, din cauza caracteristicilor terenului și direcției de curgere a apei. Unele pungi subterane sunt puțin adânci, în timp ce altele ajung la 40-50 de metri adâncime.

Galerie foto
Vizualizări: 5,381

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Descoperiri:

Citește și: