Gudronul de mesteacăn combate insectele şi dăunătorii din grădină

Gudronul de mesteacăn este cunoscut ca fiind un fel de ulei obţinut din primul strat al scoarţei de mesteacăn. Acesta are numeroase beneficii pentru sănătate, dar este foarte bun şi pentru grădină.

Gudronul de mesteacăn este un distilat negru, care a fost extras din coaja de mesteacăn și folosit din timpuri străvechi ca un adeziv versatil, mai ales pentru a sigila bărcile canoe și vapoarele, acesta având şi  proprietăți de vindecare, dar care ajută şi la combaterea insectelor nedorite din grădină.

Începutul primăverii este perioada combaterii insectelor și altor dăunători, care atacă pomii fructiferi din livada dumneavoastră. Un borcănel de gudron de mesteacăn vă va ajuta să scăpaţi de aceştia. Îmbibați cârpe cu acest ulei și înfășurați-le în jurul merilor, prunilor și tufelor fructifere, ca să alungați afidele și furnicile. Legați-le la aproximativ 20-30 cm distanță de la sol. Peste o lună repetați procedura cu gudron diluat cu apă după proporția de 1:1.

Cârpele îmbibate cu gudron de mesteacăn nu au influență asupra cârtițelor, coropișnițelor și șoarecilor. În acest caz problema este mai severă şi, ca să o rezolvați, introduceți țevi cu lungimea de 0.5 m în sol și turnați apă combinată cu gudron de mesteacăn în ele. Amplasați uniform țevile (3-4 țevi) pe parcelă, pentru ca rozătoarele mici să o evite.

Dacă veți dizolva 10-20 ml de gudron de mesteacăn în 10 litri de apă, veți obține o soluție excelentă pentru stropit culturile. Ea protejează roșiile, vinetele, cartofii, ceapa, usturoiul și ardeii de gândacii de Colorado și alți dăunători. Plantele trebuie stropite până vor începe să înflorească. Ca să obțineți același efect, puteți să introduceți țepușe între rândurile de culturi și să le ungeți periodic cu gudron de mesteacăn.

Gudronul de mesteacăn este absolut sigur pentru sănătate. El nu distruge insectele, spre deosebire de pesticide, ci pur și simplu le respinge prin mirosul său înțepător. Puteți să-l folosiți chiar și pentru protecția împotriva căpușelor și țânțarilor, pur și simplu ungându-l pe talpa încălțămintei înainte de plimbarea prin pădure.

Vizualizări: 934

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: