Guvern într-o ţară strâmbă

Aşteptările de la guvernul Cioloş sunt mari, schimbările dorite sunt multe, dar tehnocraţii de la Palatul Victoria nu par hei-rup-işti. Printre cele mai aşteptate soluţii de la Guvernul Cioloş, dacă este să ne luăm după mediatizarea problemelor, sunt cele legate de plagiatul ministrului Tobă şi de demiterea directorului trimis în judecată de la CE Oltenia.

Să le luăm pe rând. Noul ministru de Interne, Petre Tobă, este acuzat de plagiat. Până acum, acuzaţiile de acest tip erau verificate de Consiliul Naţional de Etică, un organism înfiinţat special pentru plagiatele demnitarilor. Practic, un organism care de-a lungul existenţei sale i-a albit pe plagiatorii demnitari, cum ar fi Ponta şi Oprea. Noul ministru al Educaţiei a luat o măsură logică şi a desfiinţat Consiliul Naţional de Etică, pentru că nu există două tipuri de doctorate, unele ale demnitarilor, altele ale oamenilor fără funcţii. Drept este că în acest fel, analiza doctoratului lui Tobă, care ar fi trebuit să fie în aceste zile, a fost amânată, până la crearea unui cadru unitar în care să fie verificate toate lucrările. Dar, dacă este vorba de zile sau săptămâni, nu ar fi o problemă. Important este ca problema plagiatelor să fie abordată la modul serios, astfel încât să dispară din piaţă miile de lucrări contrafăcute şi miile de doctori de carton. Este o diferenţă clară de abordare între ministrul Curaj şi fostul ministru Liviu Pop, care a schimbat componenţa CNE în ziua analizării plagiatului lui Ponta, pentru a fi sigur că premierul de atunci va fi scos basma curată dintr-un scandal internaţional.

În ceea ce priveşte demiterea lui Ciurel, lucrurile sunt la fel de clare pentru ministrul Grigorescu. Un personaj trimis în judecată pentru prejudicierea companiei pe care o conduce nu poate rămâne în funcţie, oricât de acoperit ar fi de contract. Un contract care nu a dus la demiterea lui Ciurel nici după pierderile de 150 de milioane de euro înregistrate de Complexul Energetic Oltenia în 2014. Grigorescu putea să mandateze acţionarii să îl demită pe Ciurel în secunda doi, dar a preferat să aibă răbdare până sunt analizaţi toţi indicatorii companiei. Ponta şi miniştrii lui ştim cum au acţionat, ştim cum au obligat firme internaţionale de recrutare să pună un manager privat de la PSD, ştim cum au demis un Consiliu de Supraveghere care voia să-l schimbe pe Ciurel şi aşa mai departe.

Va fi însă greu pentru guvernul Cioloş să lupte drept într-o ţară croită strâmb de guvernările ultimilor 25 de ani. Mai ales că timpul trece repede şi vrem să vedem nu doar schimbări, ci şi performanţe.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: