CE Oltenia plăteşte impozite pe biserici şi cimitire

Noua conducere a Complexului Energetic Oltenia îşi propune să rezolve unele probleme amânate de ani buni. Una dintre ele se referă la predarea către autorităţile locale, cu titlu gratuit, a unor active realizate de companie atunci când a strămutat vetre de sat. Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor CEO va discuta în şedinţa din februarie predarea unor active în valoare de peste 21,5 milioane de lei, ceea ce va duce la diminuarea capitalului social cu aceeaşi sumă. Printre bunurile pentru care compania plăteşte impozite sunt două biserici şi un cimitir.

Unităţile miniere din CE Oltenia au realizat de-a lungul timpului nu doar case pentru strămutaţi, ci şi biserici, reţele de apă şi alte elemente de infrastructură. Unele sunt date în funcţiune de mai bine de zece ani, dar din diverse motive nu au fost predate comunităţilor locale. Curtea de Conturi a stabilit în urma unui control realizat în 2014 că societatea Complexul Energetic Oltenia deţine active de utilitate publică de interes local sau zonal, nepredate către autorităţile publice locale, în valoare de 41,2 milioane de lei. Compania calculează amortizare pentru aceste active, iar pentru unele plăteşte taxe locale, deşi nu are niciun beneficiu de pe urma lor. Astfel, Curtea de Conturi a stabilit ca măsură predarea activelor respective.

Mitropolia preia bisericile din Motru şi Corneşti

CE Oltenia face încă din 2015 demersuri pentru predarea acestor amplasamente, luând de la autorităţile locale acorduri pentru preluarea acestora. Astfel, Consiliul Local Rovinari va prelua mai multe terenuri la Vârţ, dar şi sistemul de canalizare, alimentarea cu apă şi staţia de ape uzate.

Mitropolia Olteniei şi-a dat acceptul să preia Conacul Corneşti compus din biserică şi casă parohială, dar şi biserica de la Motru. Acestea sunt date în folosinţă de mai bine de zece ani.

Active în valoare de 11,5 milioane de lei vor fi transferate şi către Consiliul Local Băleşti. Este vorba de şcoala generală din Corneşti, cimitirul in localitate şi de unele lucrări de infrastructură: alimentare cu apă, canalizare, drumuri de acces. Şi către CL Fărcăşeşti urmează a fi predată investiţia referitoare la devierea unui drum judeţean, DJ 674B Roşia de Jiu – Negomir.

Prin cedarea acestor active către consiliile locale şi mitropolie, costurile anuale cu amortizarea, cu taxe şi impozite ale Complexului Energetic Oltenia vor scădea cu circa două milioane de lei. Suma nu este deloc de neglijat, câtă vreme unele din aceste obiective puteau fi predate încă din 2004 către beneficiari.

Vizualizări: 288

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: