Hoți cu cagule își fac de cap la fosta mină de grafit din Gorj

O singură mină de grafit a existat în România, la Baia de Fier, și, de circa o lună, aceasta este devalizată de hoți. Aceștia au aflat că paznicii care au asigurat integritatea clădirilor de aici au fost înlocuiți cu o singură cameră de supraveghere video și, ca urmare, acționează nestingheriți ziua în amiaza mare. Marți la prânz erau prezenți acolo cu drujbe, topoare și cagule pe față, neavând nici un stres în a-i amenința cu violența pe jurnaliștii care veniseră să realizeze acolo materiale despre soarta fostei mine. Polițiștii încearcă acum să le dea de urmă, până acum fiind deschise patru dosare în care se fac cercetări pentru furturile comise aici.

Fosta mină e amplasată la câteva sute de metri de Peștera Muierilor, fiind singura care a existat în România și doar una din cele trei care sunt la nivel de Europa. Doar în Cehia și Ucraina mai există rezerve de grafit și minele de acolo funcționează fără probleme. La noi activitatea minei a fost oprită în 1996. De atunci paznicii au reușit să asigure integritatea clădirilor, mina și activele sale trecând în patrimoniul Salrom SA. De o lună, paznicii au fost înlocuiți cu o cameră de supraveghere video, ceea ce le-a dat curaj hoților.

Cu cagule care le acoperă fața, aceștia vin prin pădure din satul în care se află o comunitate de romi și tot pe acolo fug dacă cineva îi deranjează din activitate. Se folosesc inclusiv de mașini de teren înmatriculate în Bulgaria și, astfel, reușesc să dispară repede din peisaj. Sunt atrași de grinzile uriașe din lemn din care sunt făcute multe din clădirile administrative ale fostei mine, dar și de cantitățile de fier vechi pe care le pot valorifica ușor la centrele din apropiere.

Implicarea autorităților

Primarul Dumitru Turbăceanu a rămas și el mirat când a aflat la sfârșitul lunii octombrie că paznicii nu vor mai lucra la fosta mină. A trecut ceva timp de atunci și acum sediul fostei mine stă să cadă după ce hoții au tăiat cu drujbele din pereții de lemn ai construcției. La marginea gardului ce delimitează proprietatea sunt grămezi de lemne care încă nu au fost cărate.

Edilul se gândește cu groază la posibilitatea producerii unui accident pentru că în astfel de situații clădirile se prăbușesc și hoții pot fi răniți, responsabilitatea fiind atunci pasată spre autoritățile locale. „Vă dați seama că dacă taie din acoperiș sau din pereți se pot prăbuși bucăți de lemne și dacă se întâmplă să fie cineva rănit, cine va fi arătat cu degetul? Autoritățile locale, desigur, deși noi nu avem nicio implicare. Nici măcar nu m-am dus pe acolo pentru că nu am atribuții, atâta timp cât este o proprietate a Salrom. Dumnealor au luat decizia de a înlocui agenții de pază cu o cameră de supraveghere video, dar nu știu cine poate interveni prompt în cazul unor furturi pentru că la noi în comună nu există firme care să activeze în acest domeniu. Dacă vine cineva de la Novaci oricum sunt vreo 10 km de parcurs și tot e ceva de mers, așa că hoții au timp să se facă nevăzuți”, spune primarul.

Anchetele Poliției

Nevăzuți s-au făcut hoții și marți la prânz, când au fost surprinși la „lucru” de jurnaliștii veniți să se intereseze de soarta fostei mine. După ce au aruncat înspre ziariști cu lemne și înjurături, indivizii s-au făcut nevăzuți, polițiștii încercând ulterior să le dea de urmă.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Andrei Lazăr, a confirmat că în prezent sunt în lucru nu mai puțin de patru dosare penale care vizează furturile de la fosta mină de grafit. „Până în acest moment au fost înregistrate patru dosare penale pentru furt calificat, iar societății comerciale i s-a pus în vedere să își întocmească un plan de pază autorizat, respectiv să încheie un contract de servicii de pază specializată. Ultimul dosar penal a fost înregistrat pe 30 noiembrie, când polițiștii din cadrul Postului de Poliție Baia de Fier au depistat în flagrant doi tineri din localitate, de 17 și 25 ani, în timp ce sustrăgeau 1000 kg profile metalice cu o autospecială neînmatriculată. Profilele metalice au fost predate unității păgubite, iar cercetările continuă pentru  stabilirea întregii activități infracționale a celor doi tineri”, a menționat purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

Vizualizări: 6,212

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: