I-a făcut plângere penală polițistului care l-a reținut 24 de ore

Un polițist din Motru s-a ales cu plângere penală după ce a reținut un bărbat din Mehedinți pentru 24 de ore. Cel reținut a fost găsit nevinovat, iar polițistul s-a ales cu plângere penală atât pentru abuz în serviciu, cât și pentru că ar fi pretins mită. Procurorii care l-au cercetat pe polițist au clasat dosarul, dar judecătorii au retrimis cauza la procuror în vederea completării urmării penale.

În luna octombrie 2017, presa scria despre reținerea pentru 24 de ore a lui Cristian Vasile Antonescu, pentru conducere fără permis a unei mașini neînmatriculate. Personajul era oarecum celebru, pentru că era acel “Cristi, bă Cristi” dintr-o filmare devenită la vremea aceea virală pe internet. Este acel video în care un cățel trage pe cineva de pantalon, iar acel cineva se ține de un gard și strigă “Cristi, bă Cristi”, multă lume întrebându-se atunci cine este acel Cristi care nu apare în filmare.

Cristian Antonescu a cerut acum, la un an și jumătate de la relatarea faptelor, așa cum au fost ele prezentate de poliție, un drept la replică.

Totul a început, spune Antonescu, pe 6 martie 2017, când a condus pe raza localității Motru mașina soției sale, care avea numerele de înmatriculare expirate. Agentul de poliție Marius Laurențiu Ionete i-a făcut dosar penal, care a fost soluționat pe 3 octombrie 2017 cu renunțarea la urmărirea penală formulată de Parchetul Motru, după cum relatează Antonescu.

Între timp însă, pe 24 martie, bărbatul a fost înștiințat de către serviciul rutier că i-a fost suspendat dreptul de a conduce autoturisme. Câteva luni mai târziu, pe 5 iulie, Antonescu a fost oprit de un echipaj din Timișoara pentru depășirea vitezei, iar după alte trei luni a fost înștiințat să se prezinte la poliția din Timiș, deoarece este cercetat penal pentru conducere fără permis.

Antonescu susține că a fost la polițistul Ionete, cu care a copilărit, pentru a-l întreba cum să procedeze, iar acesta, după ce ar fi verificat în baza de date, i-a confirmat că există dosarul și i-a recomandat să se ducă la audieri.

După câteva zile a urmat reținerea de 24 de ore, pe care Cristian Antonescu o relatează și în plângerea făcută la Parchet împotriva polițistului. “După câteva zile m-am deplasat în orașul Motru cu autoturismul în cauză (între timp fusese înmatriculat de către soția mea) împreună cu fiul meu de 5 ani pentru a face cumpărături. Am efectuat o reîncarcare pentru o cartelă Vodafone, iar după ce am ieșit din magazin l-am văzut pe d-nul Ionete lângă mașina de serviciu, aflat la o distanță de aprox. 20 de metri și l-am salutat. Am plecat la Broșteni și, după o jumătate de oră, soția mea a fost sunată de către agentul Ionete Marius și a fost întrebată cine se afla la volanul autoturismului Audi, a carui proprietară era. Soția mea Antonescu Victoria i-a spus că nu este în localitate și că nu știe. Seara l-am sunat pe d-nul Ionete pe telefonul mobil, pe care dânsul mi-l dăduse demult, și am stabilit să ne întâlnim în orașul Motru, dar nu la sediul poliției. Mi-a spus că este de serviciu și să ne întâlnim pe o stradă de pe lângă poliție. În jurul orelor 21, am plecat împreună cu un vecin, Stamate Petre, și fiul acestuia Stamate Cristian (Stamate Petre în calitate de șofer) la Motru, la întâlnirea cu d-nul Ionete Marius. A venit îmbrăcat în uniforma de poliție, în locul stabilit, și mi-a spus că e grav ce am facut, că o să mă ajute, dar să îi dau 2000 de lire englezești, că are fata la facultate în Anglia și se descurcă greu cu banii. Mi-a zis să duc pe cineva care să spună că ar fi condus mașina pe care încercaseră să o oprească și că așa scap de orice problemă sau dosar penal și cel în cauză s-ar fi ales cu o amendă sau cu permisul suspendat pe trei luni”, a scris Antonescu în plângere.

Mai departe, Antonescu spune că a încercat să convingă trei amici să ia vina asupra lor, aceștia au refuzat rând pe rând. Pentru că nu a găsit pe nimeni care să-și ia vina asupra lui, Antonescu spune că nu a mai răspuns la telefonul polițistului. După-amiază, doi agenți de poliție au fost la el la poartă, pentru a-i spune să se prezinte la audieri, deoarece nu a oprit la semnalele luminoase făcute din spate de echipajul de poliție condus de Ionete.

Antonescu și-a angajat un avocat pe care l-a trimis la sediul poliției, el rămânând la firma sa din Broșteni. “La scurt timp, am fost ridicat din incinta I.I.Antonescu Vasile Cristian de către 3 agenți de poliție și escortat cu mașina lor de serviciu la poliția din orașul Motru. Precizez că amandoi copiii, fiica mea în vârstă de 15 ani și respectiv fiul meu de 5 ani, au rămas singuri la sediu, soția mea nefiind în localitate la acea dată. Le-am spus că nu pot să-i las singuri și că mă prezint eu la poliție imediat ce găsesc pe cineva cu care să rămână în lipsa mea. Nu au fost de acord, așa că am fost luat și dus către mașina de poliție sub privirile copiilor mei și a altor sute de cunoscuți”, scrie Antonescu în plângerea de la Parchet.

După patru ore de audieri, lui Antonescu i-a fost comunicată reținerea. A doua zi, în fața procurorilor, a demonstrat că avea dreptul de a conduce, astfel că a fost respinsă măsura controlului judiciar. Pe 30 ianuarie 2018, dosarul în care Antonescu a fost reținut 24 de ore a fost clasat. În vara anului trecut, Antonescu a decis să îi facă plângere penală agentului de poliție Ionete. Procurorii au clasat cauza, Antonescu susținând că nici el, nici martorii indicați nu au fost audiați. Pe cale de consecință, a făcut plângere împotriva ordonanței de clasare, iar pe 19 martie 2019 judecătorii i-au dat câștig de cauză. “Admite plângerea, desfiinţează ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj nr. 349/P/2018 din 19.12.2018 şi trimite cauza la procuror în vederea completării urmării penale. Definitivă. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu din 19.03.2019”, se arată pe portalul Tribunalului Gorj. Menționăm că polițistul nu poate fi considerat vinovat de acuzațiile care i se aduc până când o instanță va decide asta.

Vizualizări: 6,547

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: