“I-au găsit morți” sau “Nu au rămas deloc fără oxigen”?

Declarații confuze făcute de autoritățile din Gorj, cu privire la oamenii care au murit la spitalul Covid din Târgu Cărbunești, după ce s-a stricat instalația de oxigen.

La prima oră, prefectul de Gorj, Marcel Iacobescu, dădea asigurări că pacienții nu au rămas deloc fără oxigen. ”Sunt două persoane decedate, medicii spun că nu pot fi asociate cu evenimentul pentru că erau în stare foarte gravă și au fost trecute imediat pe tuburi de oxigen”, a spus prefectul de Gorj la Digi24.

La Antena 3, directorul spitalului, Constantin Târziu, afla de la medici, în timp ce era în direct, că pacienții au fost găsiți morți.

“Jurnalist: Când au murit? În ambulanță sau unde?

Constantin Târziu: Pacienții decedați au murit pe secția ATI.

Jurnalist: La ce oră a avut loc decesul?

Constantin Târziu: Nu știu ora la care a avut loc decesul. Nu pot să vă dau detalii pentru că nu am avut timp să vă interesez.

Jurnalist: S-a întâmplat la 6.35, este ora 9, nu ați avut timp să vă interesați?

Constantin Târziu: Cel mai bine o să sun la ATI și o să-i întreb pe dlor. Fetele spun că i-au găsit morți după câtva timp după (n.r. incident), dar nu știu dacă din cauza oxigenului sau nu. V-o dau pe doamna doctoriță (…). Nu vrea să vorbească”.

Iată și dialogul jurnalistului cu prefectul de Gorj, la fel de dezinformat ca și noi.

"Prefect Gorj: Da, sunt două persoane decedate. Acestea nu pot fi asociate cu evenimentul întrucât acestea se aflau în stare deosebit de gravă și oricum ar fi decedat.

Jurnalist: Domnule prefect, nu se poate stabili o legătură… Erau persoane conectate la oxigen în Terapie Intensivă?

Prefect Gorj: Da.

Jurnalist: Au fost ventilate manual în momentul în care a cedat instalația?

Prefect Gorj: Au fost trecute pe oxigen pe tuburi imediat.

Jurnalist: Când au avut loc decesele? Imediat sau ca urmare…

Prefect Gorj: Nu acum ca urmare, probabil s-au întâmplat pe la ora 6 - 6.30 decesele".

Polițiștii au deschis dosar penal. “Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au deschis un dosar penal, în cadrul căruia se cercetează fapta de ucidere din culpă”, a transmis IPJ Gorj. Din primele informații, au murit două femei din Rovinari.

Este extrem de grav însă că nimeni de la spital nu a anunțat că unitatea medicală a rămas fără oxigen, ci salariații Direcției de Sănătate Publică Gorj, veniți în control la 7.00 dimineața, ca în fiecare zi. Din această cauză, planul roșu de intervenție a fost declanșat la o oră după incident, abia atunci începând să fie transferați pacienții la alte spital.

Potrivit unor informații Digi24, instalația funcționa, dar nu a fost alimentată. Astfel, stocatorul de oxigen nu s-ar fi defectat, ci ar fi rămas fără oxigen. Cei care au sesizat problema au fost inspectorii DSP Gorj care vineri dimineață au ajuns la Târgu Cărbunești, potrivit surselor citate. Inspectorii au constatat că nu mai este oxigen pe aparate, cum ar fi fost în mod normal. Personalul nu observase problema, așa că inspectorii DSP au informat personalul și managerul. Dacă aceste informații se confirmă, lucrurile sunt extrem de grave.

actualizare: Managerul Constantin Târziu a confirmat faptul că unitatea medicală a rămas fără oxigen, nefiind vorba de o defecțiune. Personalul medical a observat imediat și a trecut pe ventilare mecanică mai mulți pacienți.

Vizualizări: 4,153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: