I-au rupt cu bătaia! Agenţi de pază condamnaţi

Nu doar poliţiştii sau jandarmii sunt tentaţi să folosească uneori în exces puterea pe care o au, ci şi agenţii firmelor de pază, dovadă în acest sens fiind şi procesele în care unii dintre ei au fost condamnaţi pentru faptele de care au fost acuzaţi. Curtea de Apel Craiova a dispus recent condamnarea a doi astfel de agenţi violenţi, din Târgu Jiu, alţi doi, din Novaci, primind şi ei anterior sentinţe care nu le sunt deloc pe plac.

La începutul acestei luni, Curtea de Apel Craiova a confirmat pentru doi agenţi din municipiul Târgu Jiu pedeapsa de 1.800 de lei, după ce a respins apelul prin care unul dintre inculpaţi contesta decizia dispusă împotriva sa în luna mai de magistraţii gorjeni. Alin Manuel Lungulescu şi Daniel Iancu Buligan au primit pedepsele respective după ce, la sfârşitul lunii aprilie 2016, au provocat scandal într-un bar din municipiu. Culmea este că ei erau de serviciu şi aveau alt obiectiv în pază, dar au mers la localul cu pricina pentru „o cafea”. De fapt, după cum au constatat anchetatorii, erau băuţi şi pe primul tânăr care le-a ieşit în cale l-au snopit în bătaie. Iniţial, agenţii de pază ai clubului respectiv i-au scos pe cei doi agresori afară, iar scandalul propriu zis s-a produs în stradă, conflictul fiind aplanat doar după ce în zonă şi-a făcut apariţia, întâmplător, un echipaj al Poliţiei care se afla în patrulare.

Lungulescu, deşi a fost sancţionat şi cu alte ocazii pentru comportamentul abuziv, a contestat sentinţa de la Târgu Jiu, sperând la o clemenţă şi mai mare din partea judecătorilor de la Craiova. Magistraţii din Bănie nu au putut însă să nu observe comportamentul agresiv al acestuia pentru a menţine decizia luată anterior de colegii lor de la Târgu Jiu. „Curtea observă că inculpatul s-a comportat extrem de agresiv la adresa unei persoane care nu îl provocase, aplicându-i acesteia lovituri repetate, într-un spaţiu public şi în prezenţa mai multor persoane. Fapta a fost comisă în pofida faptului că inculpatul, în calitate de agent de pază, avea atât posibilitatea, cât şi obligaţia de a aplana conflictele prin utilizarea unei forţe minime, protejând astfel valorile sociale elementare referitoare la integritatea fizică a persoanei. Nimic din datele referitoare la comportamentul inculpatului imediat după comiterea faptei nu justifică concluzia că simpla stabilite a unei pedepse ar fi suficientă pentru a-l face să conştientizeze importanţa valorilor sociale ocrotite de legea penală, recunoaşterea faptei intervenind în condiţiile în care infracţiunea a fost constată în flagrant ca urmare a intervenţiei organelor de poliţie, acestea din urmă identificând martorii oculari şi luând măsurile necesare pentru conservarea probatoriului”, a motivat instanţa decizia luată.

Caz similar la Novaci

Doi agenţi de pază au provocat un scandal similar într-un club din Novaci, în cazul lor judecătorii dispunând condamnarea la închisoare cu suspendare. Violenţele comise de aceştia s-au produs în noaptea de Crăciun din 2016, Ion Ștefan Dogaru şi Ion Bocşeru luându-i la bătaie pe clienţii localului pe motiv că nu le plăcea cum dansau aceştia. Victimele începuseră să îşi scoată tricourile şi lăsau impresia că ar fi sub influenţa băuturilor alcoolice, agenţii de pază sărind atunci pe ei cu bastoanele, pumnii şi picioarele. Un alt treilea agent de pază prezent în local nu s-a implicat în violenţa colegilor săi, imaginile video surprinse de camerele de supraveghere fiindu-i de mare folos pentru a-şi dovedi nevinovăţia.

Ulterior, cei bătuţi au chemat Salvarea şi Poliţia la faţa locului, judecătorii sancţionând faptele respective cu câte 6 şi 9 luni de închisoare cu suspendare pentru fiecare din cei doi bătăuşi, plus obligaţia plăţii unor daune morale ce variază între 1.000 şi 3.000 de lei. Iniţial, la Novaci, inculpaţii primiseră câte 2 luni cu suspendare, pedeapsa fiind majorată însă la Curtea de Apel Craiova. În ambele cazuri, executarea a fost înlocuită cu un termen de supraveghere de 2 ani, judecătorii considerând că pedeapsa respectivă este suficientă. Magistraţii au considerat că oricât de beţi i-ar fi considerat pe clienţii localului, agenţii aveau obligaţia „îndepărtării prin metode paşnice a persoanelor care, numai în condiţiile unei opoziţii active manifestată prin acte de violenţă, ar fi putut aduce în discuţie reţinerea circumstanţei provocării”.

Vizualizări: 4,710

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: