Imaşul groazei: peste 150 de oi şi capre, moarte de foame

Situaţie delicată la Dăneşti, după ce peste 150 de oi şi capre au murit de foame pe păşunile din Ţîrculeşti, într-o zonă greu accesibilă. Cadavrele animalelor zac pe imaş şi nu pot fi ridicate pentru că drumul este anevoios. Autorităţile locale sunt obligate acum să ia măsuri pentru înlăturarea leşurilor. Primarul Emilian Rusu s-a arătat depăşit de situaţie şi cere sprijinul autorităţilor judeţene.

Animalele aparţin unui cioban din localitatea Celaru, judeţul Dolj. Acesta a venit cu oile şi caprele pe păşunile din Dăneşti, la sfârşitul lunii februarie, fără a anunţa autorităţile din Gorj despre aducerea lor aici. Fermierul a fost găzduit de o localnică la un conac din Ţîrculeşti, aproape de graniţa cu Ţicleni.

Din cauza faptului că a nins abundent acum o săptămână şi în zonă nu s-a mai putut ajunge cu provizii, animalele nu au mai avut ce mânca şi au murit pe capete. Circa 150 de oi şi capre, dar şi o iapă. Proprietarul mai are acolo cinci porci şi doi măgari. Fermierul a fost amendat de inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Gorj cu 400 de lei pentru că a ţinut animalele nemâncate, iar autorităţilor locale le-au fost lăsate măsuri de eliminare a cadavrelor.

„Vineri am trimis o echipă la faţa locului, iar ciobanul a fost sancţionat pe condiţii de bunăstare, pentru că nu avea, şi am impus primăriei să rezolve problema, în sensul de a ecarisa de urgenţă teritoriul. A avut 310 de oi şi capre. Acum se poate urca în zonă, dar atunci, în perioada zăpezilor, n-a reuşit să ducă furaje. Noi ne-am făcut treaba din punct de vedere sanitar-veterinar, acum Garda de Mediu trebuie să urgenteze. În regim de urgenţă trebuie rezolvată problema”, a declarat Nicolae Călescu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Gorj.  

Primar: „De acolo nu se poate ieşi nici pe jos”

Autorităţile locale din Dăneşti spun că vor putea ridica leşurile abia peste o săptămână, asta dacă nu va ploua, pentru că drumul este impracticabil. „De acolo nu se poate ieşi nici pe jos, darămite să le scoatem cu ceva din văile acelea. Sunt 3 kilometri în care se merge numai prin nămol. Spuneau cei de la DSV că pentru astfel de situaţii se pot îngropa. Am cerut punct de vedere de la Mediu, aştept să văd ce-mi spune. Dar, dacă ar fi să scoatem leşurile, să le predau la Protan, pentru distrugerea lor, va fi foarte greu, pentru că nu se poate intra acolo cu absolut nimic. Şi la câte animale sunt moarte, costă foarte mult dacă le preia Protan, între 150 şi 200 de lei de fiecare animal. Nu pot să fac nimic, DSV şi Garda de Mediu trebuie să ajungă la un consens”, a explicat Emilian Rusu, primarul comunei Dăneşti.

Vizualizări: 4,484

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: