Impozite de oraş, condiţii ca la sat!

Sohodol, un sat cu taxe şi impozite de oraș. La data de 5 aprilie 2004, Tismana a fost declarată oraş. Așa că locuitorii din Sohodol, sat al Tismanei, au devenit orășeni cu acte în regulă. Din păcate, localitatea, al cărei statut s-a modificat, a rămas tot cu trăsăturile unei aşezări rurale: fără trotuare, fără canalizare, fără asfalt, fără nimic! Doar cetățenii sunt supărați că plătesc impozite de oraș, dar au condiții de sat.
Dacă treci prin centrul orașului Tismana poți crede că este un oraș modern. De aici nu lipsesc asfaltul, curățenia și chiar o fântână arteziană. Dacă mergi câţiva kilometri, situația se schimbă. În momentul în care ai ajuns în Sohodol, ai impresia că te-ai întors în timp. Oamenii de aici nu au avut asfalt niciodată, iar alimentarea cu apă este veche de peste 30 de ani. Așa că, în plină vară, locuitorilor nu le rămâne decât să aducă apă cu găleata de la fântânile din zonă. "Alimentarea cu apă a fost făcută în urmă cu 30 de ani de fiecare cetăţean, pe cont propriu. Cu trecerea anilor, conducta principală şi bazinul s-au deteriorat. Numărul caselor a crescut şi presiunea la apă a scăzut corespunzător. Acum, ca să facem ceva în gospodărie, trebuie să cărăm apă cu găleata de la fântână. Mai greu este atunci când nu plouă și rămân și fântânile fără apă“, ne-a povestit o tânără din Soholol.
O bătrână care se întorcea de la câmp spune că cei care au case pe deal sunt nevoiţi să care apă chiar şi de la 3 kilometri. „Cei care stau în deal sunt nevoiţi să aducă apă de la 3-4 kilometri. Dacă e secetă şi scade apa în fântână e şi mai greu pentru ei, că trebuie să coboare aici, în vale, să îşi ia o găleată de apă“, ne spune bătrâna. 

 Nu au apă curentă, dar s-au montat hidranţi 

În timp ce oamenii se chinuiesc, în plină vară, să care apă, autoritățile au adus în zonă un bazin de 80 tone şi conducte pentru a realiza alimentarea cu apă. Din păcate acestea zac pe marginea drumului. Pentru alimentarea cu apă a satului Sohodol a fost alocată suma de patru miliarde de lei vechi. Primarul Costel Buzianu susţine că la Sohodol se munceşte, iar în luna septembrie locuitorii vor avea apă la robinet. „Am adus un bazin de 80 tone şi în zonă se lucrează. În luna septembrie oamenii din Sohodol vor avea apă la robinet şi nu vor mai fi nevoiţi că care cu găleţile de la fântâni“, a declarat Costel Buzianu.

Chiar dacă nu se știe când locuitorii vor avea apă la robinet, pe marginea drumului au fost montati şi câtiva hidranți, pentru pompieri, spune primarul. „Atunci când vor fi incendii, maşinile pompierilor vor alimenta de acolo pentru a nu se mai deplasa până la Tismana“, susţine Buzianu.  

 Au greşit când ne-au făcut orăşeni 

 La Sohodol oamenii îşi trăiesc liniştiţi viaţa, sperând la vremuri mai bune. Au crezut că, în 2004, atunci când Tismana a devenit oraș, condițiile de trai se vor îmbunătăți și la ei. Nu a fost însă așa, au trecut aproape cinci ani de când sunt orășeni, dar tot trebuie să suporte praful făcut de maşinile care trec pe drum. ,,Acum, în plină vară, dacă trece o mașină te umple de praf. Sperăm și noi că vom avea condiții mai bune“, povesteşte un locuitor al Sohodolului. Un altul se plânge de faptul că plătește taxe peste taxe, dar la Sohodol nu se schimbă nimic. „Facem parte dintr-un oraş. Plătim taxe şi impozite, dar când intrăm pe acest drum ne dărâmăm maşinile. Ar trebui să ne facă şi nouă condiţii civilizate de viaţă. Să avem şi noi canalizare, nu să fim nevoiţi să ne facem scurgeri, care până la urmă ajung tot în apă“, ne spune un alt sătean.  
De când Sohodolul face parte din mediul urban condițiile de viață nu s-au schimbat cu absolut nimic. Astfel, locuitorii s-au trezit ca sunt orașeni deşi Sohodolul mai are cale lungă până să-şi merite rangul de urbe. Sătenii cred că vor mai trece zeci de ani până când și ei vor putea spune că trăiesc la oraș. „Nu putem spune că stăm la oraş. Plătim taxe şi impozite ca pentru oraş, dar în rest totul e la fel ca atunci când eram comună. Eu cred că cel care a făcut Tismana oraş a greşit. Era mai bine înainte“, ne spune o bătrână. 
 Un alt vârstnic nu crede că va mai trăi suficient pentru a vedea cum condiţiile din Sohodol se schimbă. „Aici nu e oraş. Oraş nici la Tismana nu e. Va mai trece ceva timp până se vor schimba lucrurile. Cred că vreo 10-20 de ani. Eu nu cred că mai apuc să traiesc la oraş“. 

Dacă eram comună obţineam mai mulţi bani

 Costel Buzianu, primarul oraşului Tismana, este de părere că localitatea nu trebuia declarată oraş pentru că dacă ar fi rămas comună se puteau atrage mai uşor fonduri de la Uniunea Europeană. „Suntem un oraş cu locuitori puţini, nu putem să accesăm fonduri de la Uniunea Europaenă aşa că tot ce trebuie făcut în cele 11 sate care aparţin de Tismana trebuie să facem cu bani din buget“, susţine Buzianu. Disputele politice dintre consilieri nu lipsesc nici la Tismana. Faptul că nu este asfaltată încă localitatea Sohodol este din cauză că consilierii nu se înţeleg cu primarul. „Puteam să asfaltăm de anul trecut la Sohodol, dar s-au împotrivit consilierii PSD. Am avut banii, dar i-am pierdut. Şi anul acesta se putea asfalta, dar din aceleaşi motive locuitorii din Sohodol nu beneficiază de asfalt“, a mai declarat Costel Buzianu. 

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: