Imuni la război

Italia e pe cale să o ia pe urmele Greciei şi să intre în faliment. A fost un an nefast pentru marile civilizaţii antice, nu vi se pare? Egiptul şi-a dat în stambă prima. Un extraterestru venit pe Pământ sau pur şi simplu un român foarte prost care nu a fost la şcoală nu i-ar fi crezut în veci pe egipteni că strămoşii lor au construit piramidele, judecând după feţele protestatarilor din piaţa Tahrir. Apoi a venit rândul Greciei. Când ziceau matematicienii greci că Pământul e rotund şi se învârteşte în jurul Soarelui poporul român nu era nici măcar la stadiul de proiect. Europenilor înşişi le-a luat cam un mileniu (şi multe execuţii pentru erezie în pieţe publice) ca să recunoască acest lucru. Acum, Grecia e în faliment şi perspectivele sunt sumbre. Oarecum natural, a venit rândul Italiei. La fel de leneşi ca grecii şi aproximativ la fel de prostovani, italienii şi-au băgat ţara în gard. Cum or fi ajuns să se degradeze în asemenea hal aceste mari culturi? Sau te pomeneşti că e adevărat ce se spune - prea multă carte tâmpeşte?

După marile culturi, nici marile industrii nu se simt prea bine. Deja nimeni din vest nu se mai teme de Rusia. China este noua superputere a zonei, iar americanii nu mai ştiu cum să facă sluj în faţa ei. Întâlnirea lui Obama cu Dalai Lama, lider tibetan pe care chinezii îl privesc cam cum îl privim noi pe Csibi Barna, a fost aspru criticată de guvernul chinez, care a spus că, din cauza acestei întâlniri, relaţiile dintre ei şi americani au suferit ”o serioasă deteriorare”. Ce să mai zicem că nici americanii nu se simt prea bine din punct de vedere economic, au renunţat la banii investiţi în programele spaţiale şi nu mai fac faţă cu tipăritul prostesc de bani.

În toată această atmosferă de rău-augur, suprapopularea planetei nu vine deloc ca o veste prea grozavă. Şi toate aceste semne rele la un loc nu fac decât să le dea apă la moară celor care susţin că un al treilea război mondial este imediat după colţ. Nu-i nimic. Noi o să-i avem mereu pe Iri, Monica, Pepe, Oana şi, desigur, Mădălina Manole şi rudele ei.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: