În PSD, putregaiul a învins cancerul

Victor Ponta nu a reuşit să înţeleagă de ce, la cei 42 de ani ai săi, are lipită de frunte eticheta de comunist. Crede că e vina lui Ion Iliescu, cel care a păstrat în România, după revoluţie, aşa numitul comunism cu faţă umană. Ei bine, Ponta este deja mult mai rău decât Iliescu, deşi are pe jumătate vârsta fostului preşedinte. Ponta este singurul lider politic de după Revoluţie care a furat dreptul la vot, interzicând înfiinţarea mai multor secţii de votare în diaspora. Ponta este premierul care a inventat tele-guvernarea, cel care doar spune că munceşte deşi nu face nimic. Ponta este campion la fuga de răspundere, de câte ori se întâmplă ceva grav, este responsabilitatea unui vicepremier, ministru sau secretar de stat să rezolve. Ponta este cel care, la fel ca Nicolae Ceauşescu, a mai promis o sută de lei la salariu sperând că astfel evită pierderea alegerilor. Ponta a fost candidatul ipocrit care a ieşit în public doar cu mesaje pozitive, punându-şi apropiaţii să arunce cu lături în Iohannis. A făcut asta mai înainte şi cu Crin Antonescu, atunci când îl păcălea că sunt în tandem. Ponta s-a făcut frate cu dracul să treacă puntea, reuşit să facă alianţe în acelaşi timp cu maghiarii şi cu extremiştii, cu populiştii şi cu liberalii, pentru a-i susţine candidatura.

Ponta este un om fără caracter. În consecinţă, nici ca lider politic nu poate fi altfel. Al şaselea simţ al electoratului a înţeles asta, aceasta fiind principala explicaţie a votului din 16 noiembrie. Din fericire, România a fost salvată. Din nefericire, pentru PSD nu mai e nimic de făcut. Ieri, la comitetul executiv al partidului, putregaiul tânăr a învins cancerul bătrân. PSD nu mai poate fi reformat, nu mai are resurse pentru asta.

Comitetul executiv al PSD ar fi trebuit ieri să analizeze cauzele pierderii alegerilor prezidenţiale. Ponta s-a declarat singurul vinovat, precizând însă că are un scor bun, 3-1, pentru că a câştigat anterior alegeri locale, parlamentare şi europarlamentare. Acelaşi Ponta a propus şi a obţinut cu o foarte largă majoritate de voturi excluderea lui Geoană, Vanghelie şi Şova, care şi-au permis să comenteze pe marginea rezultatului alegerilor. Interesant este că cei trei au fost extrem de prudenţi, arătând cu degetul doar spre Dragnea.

Teama de a vorbi şi de a gândi este atât de mare în PSD, încât aproape nimeni nu-şi permite acest lux. Mai modest intelectual, dar cu simţul măsurii, Vanghelie a pus punctul de „I”. „Mi-a fost greaţă”, a spus acesta, care s-a întrebat „Suntem nebuni? Am pierdut alegerile și nu ne dăm seama că nu ne mai putem prezenta cu același candidat peste cinci ani și cu Liviu Dragnea director de campanie?”.

Ei bine, nici Ponta nu a avut curajul să spună mare lucru. A făcut-o pentru el noua lui voce, Sebastian Ghiţă. Acesta a spus răspicat că Iliescu trebuie să se retragă, pentru că e comunist, iar Mazăre, Bunea Stancu, Duicu, Hrebenciuc şi alţii pentru că sunt corupţi. De ce nu a spus-o Ponta? I-o fi teamă de ce ar putea spune corupţii despre el?

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: