Ruşeţ: Prima de Crăciun trebuie acordată

Prima de Crăciun trebuie acordată, spune preşedintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), Ion Ruşeţ. Sindicalistul spune însă că problema legată de economiile la fondul de salarii nu poate fi luată deocamdată în discuţie, asta pentru că au apărut cheltuieli suplimentare dată fiind majorarea programului de lucru la 6 zile în zona Motru, ceea conduce la o majorare a cheltuielilor cu salariaţii. Ruşeţ a vorbit şi despre posibilitatea ca SMEO să fuzioneze la Sindicatul Solidaritatea, care se doreşte a fi reprezentativ la nivel de CE Oltenia.

Reporter: Luaţi în calcul ca SMEO să fuzioneze cu sindicatul „Solidaritatea”? Aţi avut discuţii cu liderii acestui sindicat?

Ion Ruşeţ.: Nu. Eu personal nu am avut discuţii cu niciun responsabil sindical din partea acestui sindicat. N-aş putea spune dacă luăm sau nu în calcul această variantă, decizia nu îmi aparţine. Noi avem un comitet executiv format din 55 de responsabili sindicali aleşi prin vot. Decizia în primă instanţă aparţine comitetului executiv.   

Rep.: Referitor la prima de Crăciun. Aţi stabilit vreo întâlnire cu administraţia pentru a discuta despre aceste drepturi ale minerilor şi energeticienilor?

I.R.: În ceea ce priveşte prima de Crăciun, ea trebuie acordată. Din informaţiile pe care le deţin eu, sau le-am deţinut până în luna septembrie când aveam responsabilităţi, ea a fost fundamentată pe bugetul de venituri şi cheltuieli.

Rep.: Despre economia la fondul de salarii, care ar trebui repartizată salariaţilor, ce ştiţi?

I.R.: În ceea ce priveşte economiile la fond, probabil acest lucru se poate discuta în prima decadă a lunii decembrie, după ce există o evidenţă la 11 luni. Numai atunci se poate discuta extrem de serios pentru că acum trecerea la programul de 6 zile, pe unele zone, înseamnă un spor de 75%, ceea ce înseamnă un consum din fondul de salarii faţă de cel programat. Înţeleg că şi la termocentrale în momentul de faţă se lucrează cu mai multe grupuri ceea ce înseamnă că va fi activitatea în tură mai intensă. Deci vor fi nişte depăşiri la fondul de salarii faţă de cele programate iniţial.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: