În sfârşit! Legea energiei a fost promulgată!

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 4 noiembrie, actul normativ care modifică Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012. Legea energiei a fost modificată şi completată astfel încât să fie asigurată siguranţa sistemului energetic naţional.
Legea a fost promulgată la a doua încercare, deoarece prima dată preşedintele a retrimis legea la examinare. Subiectul are şi conotații politice, liberalii fiind acuzaţi că au respins proiectul în Camera Deputaților. Alți doi parlamentari, Dian Popescu și Scarlat Iriza, își bazează campania electorală pe acest proiect pe care l-au susținut în Parlament.
Unul dintre cele mai importante amendamente, care vor ajuta CE Oltenia și ceilalți producători, este cel privind posibilitatea de a încheia contracte cu alți producători, pentru a realiza un mix energetic, cu care să intre pe piața OPCOM. Un alt amendament important pentru energia pe cărbune este cel care obligă statul să plătească rezerva de combustibil, pentru asigurarea siguranţei SEN şi pentru îndeplinirea obligaţiilor de producţie şi furnizare continuă a energiei electrice.
Totodată, amendamentul care a supărat foarte rău producătorii de energie din sursă regenerabilă este cel care impune ca prețurile și cantitățile exportate să fie publice.
JOCURI
Klaus Iohannis a declarat la Târgu Jiu că a retrimis legea spre examinare deoarece nu era foarte clară, nu pentru că ar fi vrut să strice „jocuri”. Totodată, el a admis că cea este necesară reorganizarea sistemului energetic prin asigurarea unui mix energetic astfel încât toate companiile să contribuie şi să rămână în piaţă.

Vizualizări: 1,082

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: