Înapoi la comunism !

S-a reînfiinţat Partidul Comunist Român. Cum zicea Brucan acum 20 de ani? Că o să ieşim din starea de popor prost după 20 de ani? Oare asta înseamnă revenirea la comunism? Deşteptare?

Unii zic că da, alţii zic că nu! Ceauşescu a fost ieri pe toate televiziunile de ştiri. Că a fost abuzat sexual, că a fost sub papucul nevestei. Important este că, inevitabil, s-a vorbit zi lumină despre comunism, într-o manieră pitorească. Şi pe fondul acesta aflăm de reînfiinţarea PCR şi nu ştiu de ce, dar nu cred că întâmplător.

Criza, sărăcia, mizeria morală, corupţia, scandalul, foamea, toate lucrurile astea care ne sufocă zi de zi, ori direct, ori doar ne agresează psihic prin intermediul media, ei bine, toate astea ne pot face să ne gândim la timpurile în care nu eram bogaţi şi săraci. Când aveam toţi un serviciu, o repartiţie pentru locuinţă, familie, copii, concedii la staţiune. Stăteam la cozi, dar aveam bani. Acum nu stăm la cozi, dar nici n-avem bani. Cum e mai bine? Nu aveam program la televizor, dar aveam timp să citim. Câte sute de cărţi citeam într-un an pe timpul lui Ceauşescu? Câte mai citim acum? Cu ce rămânem din orele de scandaluri interminabile pe care le vedem la televizor? Sau din orele petrecute haotic pe internet? În 40 de ani am construit o ţară, în 20 de ani am dărâmat aproape tot ce nu am vândut sau nu am furat. Cum e mai bine?

Personal, prefer să mai trăiesc 20 de ani în democraţia asta tembelă decât să mă întorc un an în comunism. Dar recunosc că în afară de libertatea de a vorbi, de a circula prin lume, de a mă informa din o  mie de surse, nu am foarte multe argumente. Ideologic, pot să recunosc superioritatea doctrinei care a stat la baza mişcării comuniste. Istoric, pot să înţeleg că piramidele nu s-ar fi putut face fără sclavi. Şi toate marile ctitorii ale lumii! Dar nu cred în întoarcerea la comunism, aşa cum nu cred în întoarcerea la sclavagism sau feudalism.

Mi-e teamă că o mişcare de tip comunist va prinde nu neapărat la nostalgici, ci la tinerii care nu au nicio perspectivă de a duce o viaţă decentă în România. Dacă străini ne închid graniţele şi vom fi nevoiţi să ne descurcăm la noi în ţară, cred că un partid comunist va fi de luat în calcul, poate chiar la viitoarele alegeri.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: