Încă există rasism, dar și jurnalism. Rasismul e și la noi, jurnalismul doar în America

Dacă vreți să vedeți cel mai bun material jurnalistic făcut în ultima vreme, intrați pe YouTube și căutați „Charlottesville: Race and Terror”. Este un reportaj de 22 de minute făcut de Elspeth Reeve pentru Vice, o fată blondă și micuță. Oamenii o alintă Elle și, deși are 34 de ani și a mai lucrat la The Republic, The Atlantic și The Daily Beast, pare o studentă de vreo 22. Această fată a intrat în mijlocul naziștilor prezentându-se frumos ca fiind de la Vice, un site de stânga, deci practic dușman, în viziunea lor, și a stat cu ei trei zile. Asta deși a fost de câteva ori foarte aproape să fie agresată. Asta înseamnă jurnalism, meserie pe care românii au abandonat-o de mult.

Reportajul începe cu seara de vineri, în care câteva sute de neonaziști s-au adunat cu torțe la Universitatea Virginia. Au scandat „Evreii nu ne vor înlocui” și „Sânge și pământ”, slogan care a stat la baza mișcării naziste. Fețele tuturor manifestanților sunt schimonosite de furie și ură. La un moment dat, se întâlnesc cu manifestanții anti-naziști de la Antifa și are loc o bătaie generală. Forțele speciale dispersează cele două grupuri. Urmează un interviu al lui Reeve cu Christopher Cantwell, unul dintre liderii marșului neo-nazist. Omul poartă la el patru pistoale, un cuțit și are cască și vestă anti-glonț. Spune: „Trump nu e suficient de rasist. Cum să fie rasist, dacă și-a măritat frumusețea aia de fată cu un evreu jegos?!”.

Urmează ziua de sâmbătă, în care e intervievat și cel despre care am mai scris aici: Matt Heimbach, alt organizator, cel despre care am mai scris în Pandurul că e mare fan Corneliu Zelea Codreanu și BOR. După alte ciocniri de stradă, autoritățile anulează permisul inițial acordat naziștilor pentru miting. Dar nimeni nu se retrage de pe străzi, iar violențele continuă. Cameramanul Vice (și el eroic, dacă veți vedea reportajul) surprinde pe cameră momentul atentatului, în care o mașină condusă de neo-nazistul James Alex Fields intră în plin în mulțimea de contra-protestatari și omoară o femeie de 32 de ani, rănind alte 19 persoane. Urmează discursul lui Trump, absolut nepotrivit, în care președintele face prima încercare de a da vina „pe ambele tabere”. Acesta și-a repetat părerea marți, spre stupefacția și revolta majorității americanilor, inclusiv a colegilor lui de partid.

La finalul materialului, o Elle Reeve șocată face un nou interviu cu Cantwell. Acesta privește direct în cameră și spune: „Faptul că nu a murit nimeni din tabăra noastră e îmbucurător, avantaj noi. O să-i omorâm pe toți acești rahați, dacă e nevoie. Acel șofer a luat decizia bună. A murit o femeie? Ei, și? O să moară mult mai mulți oameni până când vom termina ce am început.”

În final, vă las cu o concluzie a specialiștilor: America are peste 50% șanse să intre într-un nou război civil, în următorii 10 ani.

Vizualizări: 382

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: