Încă o săptămână cu Kovesi

Greu să te mai uiţi la un post central de televiziune de ştiri, unde de dimineaţa până seara este acelaşi subiect, legat de DNA, Kovesi şi penali. Discuţiile au fost mai intense în ultimele săptămâni, când se părea că schimbarea lui Kovesi de la şefia DNA este iminentă.

Asta până miercuri seara, când Laura Codruţa Kovesi a susţinut o conferinţă de presă de două ore, în care a avut răbdare să asculte întrebări puse de câte cinci-şase ori. Când a vrut să răspundă a răspuns, când nu, a divagat. Dar, a fost calmă, stăpână pe situaţie, nu s-a enervat. În schimb, a stârnit furie în tabăra anti-DNA, care îl aştepta pe Tudorel Toader să vină din Japonia şi să rezolve situaţia, până nu termină gloanţele.

Anunţul mult aşteptat al lui Tudorel Toader a fost: vă spun joia ailaltă. Păi până joi ne plictisim de tot de subiect. Unii spun că Toader a amânat anunţul pentru că miercuri şi joi se duce premierul la Bruxelles şi aşa e convenţia, să nu strice apele. Deşi cred că, pentru Dragnea, schimbarea lui Kovesi este mai importantă decât orice, iar la Bruxelles nu suntem oricum de fală. Tudorel Toader tot îi minte pe penalii ăştia de câteva luni că anunţă măsura şi nimic.

Joi seara a ieşit şi preşedintele Klaus Iohannis din tăcerea apăsătoare din ultima vreme. Ne-a dat şi un indiciu, dar nu ştiu cum ar trebui să îl interpretăm. A zis că s-a întâlnit în ziua respectivă cu Dragnea şi Dăncilă, recunoscând că au fost discutate problemele legate de justiţie. A mai spus că nu are motive pentru revocarea lui Kovesi, cel puţin nu din informaţiile pe care le are până în prezent. Cu alte cuvinte, dacă „nişte penali”, cum i-a numit preşedintele, nu vin cu nimic în plus zilele astea, s-au chinuit degeaba până acum.

Preşedintele Iohannis a fost prins pe picior greşit, pentru că a folosit sintagma „nişte penali”, referindu-se probabil la cei de teapa lui Dragnea, dar care din punct de vedere juridic nu sunt condamnaţi, deci nu sunt penali. Asta dacă vrem să ne ascundem după cireş, că altfel este clar pentru toată lumea la cine s-a referit preşedintele, că doar îi vedem seară de seară la televizor.

Mesajul lui a părut însă clar. Dacă nu i se oferă alte motive, nu o va revoca pe şefa DNA. Cei care s-au prins din timp că ăsta e jocul, şi-au făcut bagajul şi au plecat. Care în Madagascar, care în Serbia, care în Grecia, care în Costa Rica. Bănuiesc că va urma un şir lung de penali care vor pleca în vacanţă şi vor uita să se întoarcă. Având în vedere că au scos bani cu TIR-ul în ultimii ani din ţară, nu văd ce-i mai reţine în România.

Vizualizări: 683

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: