Încep "concursurile" la Direcţia Agricolă, Direcţia Muncii şi OPC

 Zi cu emoţii maxime azi pentru foşti sau încă actuali şefi de instituţii deconcentrate din Bucureşti care merg în capitală pentru a susţine concursuri pentru a le fi reînnoite mandatele. Unii dintre concurenţi aspiră la promovare în posturile de conducere şi au toate şansele atâta timp cât în spatele lor se află carnetul de partid, carnet care bate orice diplomă de master sau doctor.
 Actualul şef al Direcţiei Muncii Gorj, Vasile Picioruş se declară pregătit să îşi întocmească dosarul de şomaj în cazul în care va pierde concursul organizat azi la Bucureşti. Acesta este membru PDL, iar postul de conducere scos la concurs aparţine PSD, social-democraţii susţinând-o pentru funcţia respectivă pe Clara Stănoiu, angajată în cadrul instituţiei. Picioruş afirmă că ia în calcul inclusiv varianta de a nu se prezenta la concurs dacă partidul îi va cere acest lucru, situaţie în care va rămâne şomer pentru că nu are un post rezervat în cadrul Direcţiei Muncii. Acesta a condus instituţia în ultimii ani, inclusiv în vremea guvernării liberale, şi critică ordonanţa prin care toţi directorii de instituţii deconcentrate au fost demişi.
 "Am două masterate de câte doi ani absolvite la universitatea din Bucureşti, sunt doctor în sisteme de reintegrare socială şi expert naţional în management, dar se pare că toată munca mea de pregătire profesională nu echivalează cu un carnet de partid. Dacă voi rămâne fără actualul loc de muncă voi da fuga la şomaj şi îmi voi băga dosarul acolo chiar şi cu pile pentru că, recunosc, de 20 de ani de când lucrez în domeniu pe mulţi din instituţie eu i-am angajat şi cred că mă vor ajuta şi pe mine în această situaţie. E de necomentat la cum au evoluat lucrurile. Ordonanţa permite oricui să se înscrie la concurs, teoretic, dar, practic, nu se dă nimic scris, totul este oral, deci nu rămân probe. La oral gradul se subiectivitate este mare şi astfel poate să fie promovat cine trebuie. Nici nu ştiu dacă voi participa pentru că s-ar putea să fiu sunat de la partid să nu mă prezint nefiind postul PDL. Oricum, repet, sunt pregătit pentru un drum la Agenţia de Şomaj", declară Picioruş. 

 Alţii sunt mai optimişti

 Mai multe posturi de conducere sunt scoase la concurs la Bucureşti, printre acestea numărându-se funcţiile de la Direcţia Muncii, Direcţia Agricolă şi Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor. Actualul şef al OPC Gorj, Mihaela Răducan spune că va participa la concurs ca independent, postul fiind al PDL. Democrat-liberalii o susţin aici pe Gabriela Liao, un avocat care în perioada 2005-2006 a fost şi în posturi administrative la unităţi din minerit şi energie. Un alt aspirant la şefia OPC Gorj este Dan Radu, care a condus instituţia imediat după perioada "de glorie" a acesteia, după Ion Tudor. Radu este consilier principal la OPC Gorj, gradaţia asigurându-i acestuia liniştea în cazul unui insucces la concursul de azi. O gradaţie asemănătoare are şi Mihaela Răducan, care se declară pregătită să activeze ca inspector în cadrul instituţiei în cazul unui eventul eşec, ea reuşind însă până acum să conducă OPC Gorj fără probleme.
 În situaţia de a-şi încerca norocul este şi directorul economic al Direcţiei Agricole, liberalul Virgil Drăguşin, care afirmă că îşi încearcă şi el şansa pe o funcţie care aparţine PSD şi la care social-democraţii şi-au trimis propriul reprezentant. Valeriu Petrică a fost numit interimar înainte de Paşte şi deşi nu apucase să încălzească prea mult scaunul de director s-a trezit şi el în preaviz, la fel ca şi ceilalţi şefi de deconcentrate. Conform acestuia, după concursul de azi ar urma să fie ocupate cinci posturi de conducere la Direcţia Agricolă, respectiv uul de director executiv şi vreo patru de adjunct. La acestea se mai adaugă unul, cel pe care îl ocupă din 2005 democrat-liberalul Florin Ninu şi care are toate şansele să rămână în continuare pe funcţia respectivă. În privinţa lui Drăguşin, acesta spune că profesional nu are ce să-i reproşeze subalternei sale că doreşte acum să îi devină şefă. "Îi dau ocazia să spună că e mai bună ca mine", spune liberalul despre contracandidata sa de la PSD. 

 "Protocol" sau "pe ministere"

 Una peste alta, ziua de azi nu poate aduce prea multe surprize, însă poate să ne arate cum vor evolua relaţiile dintre PSD şi PDL de acum încolo la nivel de judeţ. Ce a fost până acum ştim cu toţii, ce urmează vom afla în câteva zile. Social-democraţii vor o împărţire a funcţiilor de conducere "pe ministere", în timp ce democrat-liberalii nu renunţă încă la protocolul pe care şi cei de la PSD Gorj l-au semnat la începutul lunii ianuarie şi pe care apoi nu l-au mai recunoscut. În funcţie de cum vor evolua concursurile de azi vom vedea dacă varianta "pe ministere" este respectată până la capăt sau în unele cazuri se vor face şi excepţii. 


Vizualizări: 198

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: