Dascălii amână protestele până joi

Ieri toată ziua s-a vorbit despre greva de azi a dascălilor, o grevă pe care sindicaliştii au amânat-o pe ultima sută de metri pentru poimâine. Între timp, inspectorul general Nicolae Mergea spera că lucrurile nu vor evolua negativ foarte mult şi continua pregătirile pentru ca elevii să susţină examenele în condiţii bune.
 Inspectoratul Şcolar Gorj a continuat ieri aproape toată ziua pregătirile pentru susţinerea azi a tezelor unice, inspectorul general Nicolae Mergea declarând că a trimis în judeţ toţi inspectorii implicaţi în buna desfăşurare a examenelor respective. Mergea afirmă că are semnale contradictorii din teritoriu, conform cărora nu toţi profesorii vor adera la acţiunile de protest anunţate de sindicate. "Din sondajele mele proprii şi din discuţiile pe care le-am avut cu directorii de unităţi, cred că undeva pe la 60% vor adera la această grevă. La Bumbeşti Piţic, de exemplul, am informaţii că orele se vor ţine în mod normal. Oamenii fac şi ei ce văd că se decide la nivel central, dar sunt mulţi care se gândesc şi că pierd o zi de plată şi că oricum trebuie să susţină aceste examene. Noi am continuat pregătirile şi, acolo unde nu va fi grevă, vom ţine tezele", a menţionat Mergea.
 Preşedintele filialei Gorj a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Vasile Mija, a declarat că greva generală se va desfăşura în toate unităţile şcolare din judeţ. Mija nu a exclus posibilitatea de exista spărgători de grevă, însă nu la nivelul preconizat de inspectorul general Nicolae Mergea. "Spărgători de grevă pot fi oricând şi aceştia pot să pună şi absenţe elevilor care nu vor veni la şcoală. Noi, cei mai mulţi, care vom fi în grevă, nu vom trece absenţele elevilor în catalog", a precizat Mija. Liderul sindical a menţionat că toţi membrii FSLI Gorj se pregătesc pentru grevă, Mija menţionând că şansele de a se găsi o soluţie prin care să fie evitat protestul de azi sunt aproape inexistente.

 Andronescu a amânat greva

 Şi totuşi, aseară, chiar ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat oficial că tezele se amână pentru joi, că azi este o zi normală de şcoală şi că vor fi continuate şi negocierile cu sindicaliştii care încă nu şi-au luat gândul de la proteste. Andronescu, a declarat la finalul discuţiilor cu sindicaliştii din învăţământ, că teza unică la Limba şi literatura română a fost reprogramată pentru 7 mai, restul tezelor se vor ţine aşa cum era programat, iar greva de azi a profesorilor a fost suspendată. Liderii sindicatelor din învăţământ s-au întâlnit, luni, cu miniştrii Educaţiei şi Finanţelor, Ecaterina Andronescu şi Gheorghe Pogea. Scopul discuţiilor a fost acela de a-i determina pe sindicaliştii din FSLI, "Alma Mater", "Spiru Haret" şi FEN să renunţe la protest. 
 Reprezentanţii celor patru sindicate au anunţat, cu câteva ore înaintea întâlnirii de joi cu preşedintele Traian Băsescu, că boicotează teza, care ar urma să fie susţinută de peste 420.000 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a, ameninţând că, în absenţa unui răspuns corespunzător din partea Guvernului, acţiuni similare vor fi organizate şi în zilele de 13 şi 21 mai, când sunt programate tezele la Matematică şi Istorie sau Geografie. Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar au susţinut, luni, înaintea discuţiilor, că reprogramarea tezelor cu subiect unic ar însemna reprogramarea grevelor.
 Vasile Mija va fi prezent şi el mâine la o altă şedinţă la Bucureşti pentru a vedea cum evoluează lucrurile, acesta făcânt aseară un tur de forţă al televiziunilor locale pentru a-şi anunţa colegii despre faptul că azi nu mai e grevă. "Nici nu am cum să-i anunţ pe toţi aşa din scurt. Merg acum pe la televiziuni, particip la emisiuni, vor mai citi şi la dumneavoastră în ziare şi sper să avem o zi normală din punct de vedere didactic. Mâine voi fi la Bucureşti şi atunci văd ce se mai întâmplă pentru joi", spune sindicalistul şef.


Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: