Începe Festivalul - concurs de muzică populară oltenească “Maria Apostol”

Festivalul este organizat la Runcu, într-o zonă cu bogate tradiții etnofolclorice, și își propune să contribuie la descoperirea și promovarea celor mai valoroși interpreți de muzică populară, la stimularea interesului publicului pentru receptarea creațiilor folclorice autentice, la valorificarea comorilor cântecului popular oltenesc.

Evenimentul este dedicat Mariei Apostol, o artistă gorjeană care a debutat în muzică la frageda vârstă de 5 ani, pe scena Căminului cultural din Runcu.

Repertoriul Mariei Apostol conţine peste 200 de cântece de mare sensibilitate artistică. Mai mult decât atât, ea a cântat cu mult succes pe scenele din Polonia, Anglia, Franţa, Germania, Italia, Grecia, Israel, Rusia, Iugoslavia, Cehoslovacia, Austria, Ungaria şi Bulgaria.

Festivalul organizat la Runcu are două secțiuni și este deschis tinerilor interpreți din județele Olteniei cu vârsta între 7-35 ani. Fiecare județ are dreptul de a participa cu 2 concurenți, cu excepția județului Gorj care poate participa cu mai mulți.

Soliștii vocali vor prezenta în concurs două piese (una fără acompaniament - doină sau baladă), de preferat o piesă din repertoriul Mariei Apostol. Nu sunt admiși în concurs soliști vocali, angajați ai unor orchestre profesioniste.

Acompaniamentul concurenților va fi asigurat de orchestra Ansamblului “Maria Lătărețu” al Școlii Populare de Artă “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

Concurenții sunt așteptați în ziua de 12 mai, până la ora 12.00, la Căminul Cultural din Runcu, unde se vor organiza preselecția și repetițiile cu orchestra, la ora 13.00. Aprecierea concurenților va fi făcută de un juriu alcătuit din personalități ale vieții culturale, specialiști în folclor și reprezentanți ai instituțiilor organizatoare.

Jurizarea se va face ținându-se seama de calitatea interpretării, autenticitatea și valoarea artistică a pieselor, ținuta scenică, frumusețea și originalitatea costumului popular. Juriul are dreptul de a redistribui premiile. Concurenții care au câștigat premiul I la ediția precedentă nu mai au dreptul de participare în concurs.

Relații suplimentare și înscrieri: tel. 0253-213.710 - CJCPCT Gorj.

Vizualizări: 1,285

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: