Începe postul Adormirii Maicii Domnului

Biserica Ortodoxă se află joi, 30 iulie 2020, în ziua lăsatului secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Se lasă sec în seara zilei de 31 iulie, iar când această dată cade miercurea sau vinerea (așa cum se întâmplă anul acesta), se lasă sec cu o zi mai înainte.

De asemenea, postul se prelungește și în ziua sărbătorii înseși, dacă aceasta cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare la untdelemn, pește și vin.  Astfel, Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor drept Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei, începe anul acesta vineri, 31 iulie 2020. 

Biserica a rânduit începutul unei noi etape de pregătire duhovnicească printr-un post așezat spre cinstirea Născătoarei de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria.

Momentul adormirii Fecioarei Maria nu este consemnat în Sfânta Scriptură, dar mărturia lăsată de Dionisie Areopagitul lămurește faptul că Fecioarei Maria i-a fost descoperit momentul morții – adormirii sale, iar Apostolii care erau în diferite țări spre a împlini misiunea de propovăduire au fost aduși pe nori la sicriul Maicii și, desigur, au săvârșit rugăciuni și cântări până în momentul îngropării ei în satul Ghetsimani.

 
Astfel, pe lângă faptul că Biserica a stabilit data prăznuirii Adormirii Maicii Domnului la 15 august, a mai hotărât ca acest eveniment din viața religioasă să fie precedat de post.

Încă din primele secole, postul acesta nu se ținea peste tot în același timp și în același fel. Creștinii din Antiohia posteau doar o singură zi, la praznicul Schimbării la Față a Domnului. În partea Constantinopolului se postea doar patru zile; doar creștinii din Ierusalim posteau opt zile. Această situație a făcut ca Biserica să ia atitudine asupra stabilității acestui post.

Astfel, în anul 1166, la Constantinopol a avut loc întrunirea unui sinod prezidat de patriarhul locului respectiv, Luca Chrisoberg, unde s-a hotărât: ‘Postul acesta să înceapă în ziua de 1 august și să se termine în dimineața zilei de 15 august, când începem sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului’.

Postul Adormirii Maicii Domnului este rânduit de Biserică spre aducerea aminte de virtuțile alese ale Sfintei Fecioare și de postul cu care ea însăși, după tradiție, s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice.

Vizualizări: 1,125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: