Încolţit de DNA din cauza vacilor. Primar: Vă dau banii înapoi!

Primarul din Bumbeşti-Piţic, Michy Nioaţă, le-a propus procurorilor anticorupţie să le dea banii înapoi numai să scape de proces. Cum nu a reuşit să-i înduplece pe anchetatori, edilul acuzat că a obţinut fonduri europene fără drept a fost trimis în judecată. În boxa acuzaţilor vor fi chemaţi fiica primarului şi doi angajați de la fosta Agenție de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, Oficiul Județean Gorj.

Afacerea cu fonduri europene pe care primarul de la Bumbești Pițic a dorit să o facă pe numele fiicei sale nu i-a adus acestuia banii și liniștea la care râvnea, ci doar un dosar penal și sechestru pe averea fetei care a devenit inculpată alături de tatăl său.  Michy Nioaţă a aflat din presă că a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Edilul se consideră nevinovat şi spune că totul i se trage din campania electorală din 2012. Vorbeşte despre o răzbunare politică.

„Am vacile. Că mai dorm în alte părţi, asta este!”

Michy Nioață nu este cap de afiș în dosarul în care a fost trimis în judecată, locul respectiv revenindu-i fiicei sale, Alina Adnana Mariana Doboș, fostă Nioață. „Eu m-am apucat de proiect în 2011, adică înainte de a deveni primar. Am ieşit primar în 2012. Nu este nimic adevărat. Nu am fraudat nimic. Eu deţin aceste vaci. Acuma că nu dorm toate în fiecare noapte în acelaşi grajd şi mai dorm în alte părţi, asta este. Nu înseamnă că nu sunt ale mele. Vacile sunt ale mele. DNA susţine că totul mi se trage de la o procură. Fata mi s-a îmbolnăvit şi a plecat în Anglia să se trateze. Pentru că nu a mai putut să mai vină în ţară să continue proiectul, mi-a făcut mie o procură să pot semna în numele ei. La bancă, mi-au acceptat procura. Acum, procurorii spun că nu a fost bună”, a fost declaraţia lui Nioaţă.

Mai mult decât atât, primarul susţine că a încercat chiar să-i înduplece pe procurori numai să scape de proces. „Le-am spus că le voi da banii înapoi. Am luat 40 de mii de euro, le dau tot atâta. Numai să mă lase în pace! Nu neapărat pe mine, cât pe fata mea, că şi-aşa e bolnavă. Dar nu au vrut procurorii. Le-am spus că mă împrumut şi le dau banii”, a mai mărturisit Nioaţă.

Tot satul ştie de vacile „inexistente” ale primarului

Vineri, procurorii DNA l-au trimis în judecată alături de fiica sa şi de alţi doi funcţionari publici care l-au ajutat pe primar să obţină fonduri europene, cu toate că anchetatorii susţin că edilul nu deţinea aceste animale şi în realitate. Vacile au rămas doar pe hârtie. De aceste scandal vorbeşte în tot satul. Nu cred că este om care să nu ştie de ce a făcut primarul. De ce se spune. „Eu, unul, nu l-am văzut niciodată cu vacile. Trec în fiecare zi pe la poarta lui. Nu e picior de animal acolo. Nu ştiu. O avea, dar poate în alte părţi. Nu la el acasă”, a spus un localnic din Bumbeşti Piţic. „Noi am auzit că mergea cu crotaliile în pungă şi le punea la alte vaci. Nu ştiu cum făcea. Aşa vorbeşte lumea. Oricum, noi nu am văzut vaci la el sau măcar grajd. Lua de la un cioban care are multe vaci şi aşa le arăta când veneau în control ori făceau poze. Credeţi că vine o fată din Anglia să mulgă vacile în România?”, s-a întrebat o femeie din sat.

Doi funcţionari, complicii edilului

Anchetatorii susţin că primarul „a folosit mai multe documente false în care a atestat aspecte nereale, pentru a îndeplini condiţiile minime necesare primirii sprijinului financiar, printre care şi aceea de a fi membru al unei familii de fermieri, precum şi condiţia de a fi lucrat mai mult de 50% din timpul de lucru în cadrul unei ferme, cu cel puţin 12 luni înaintea instalării ei pe cont propriu la conducerea unei exploataţii agricole”.

De asemenea, în comunicatul emis de DNA, se mai specifică şi faptul că doi angajaţi de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Gorj, Serviciul Verificare Cereri Finanţare, au fost mână în mână cu edilul. Monica Zdrăilă și Valeriu Gogelescu „au atestat în mod nereal situaţia constatată pe teren, diferită faţă de cea prezentată în cererea de finanţare şi în alte documente justificative, printre care şi Planul de afaceri al solicitantului de fonduri europene Doboş (fostă Nioaţă) Alina Adnana Mariana”, mai transmit anchetatorii.

În evidenţele Direcţiei Sanitare Veterinare Gorj, fiica primarului figurează cu 22 de animale. „Primele vaci au fost introduse în baza de date încă din 2012”, după cum susţine directorul instituţiei, Nicolae Călescu.

DENUNŢ

Martorul denunţător, Claudiu Golu, susţine că totul era pus la punct la fiecare detaliu. Primarul ar fi ştiut când are controale şi împrumuta 15 vaci de la un localnic şi le înlocuia crotaliile. „Ştia când vin cei de la Târgu Jiu în control, să facă poze. El mergea şi lua câte 15, 17 vaci de la un localnic de acolo şi le aducea la un grajd. Acolo, le puneau alte crotalii. Practic, inventiv, a făcut un cleşte cu care scotea cerceii din urechile vacilor şi punea altele. Nu îţi dădeai seama”, a declarat Claudiu Golu.

SECHESTRU

Procurorii au instituit sechestru pe mai multe bunuri care îi aparţin fiicei primarului, precum şi pe un cont în bancă, unde aceasta are 73.998,20 lei.

Vizualizări: 4,521

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: