Incredibil! Motivul pentru care Stănchescu nu a mai ajuns la Paris!

Poate părea greu de crezut, dar după ce a fost la Hobița și a luat de acolo pământ pentru a-l duce la mormântul lui Constantin Brâncuși la Paris, scriitorul Laurian Stănchescu nu a mai ajuns în capitala Franței.

Delegația care îl însoțea în deplasarea respectivă a ajuns miercuri seara la Paris și s-a cazat chiar în apropiere de Montparnasse, locul în care se află cimitirul în care își doarme somnul de veci marele sculptor. Stănchescu a fost oprit de vameșii români atunci când a dorit să părăsească teritoriul național și nu i s-a permis să iasă din România, scriitorul fiind nevoit să își ia „la revedere” de la colegii săi, care și-au continuat drumul spre Paris fără el.

„E o situație neplăcută și neprevăzută în același timp. E vorba de faptul că eu am buletinul de identitate provizoriu, valabil doar un an de zile și de abia acum, la Vamă, am aflat că un asemenea document nu e valabil pentru a putea călători în străinătate. Nu am știut niciodată lucrul acesta. Am făcut și eu verificări și am văzut că așa este și, ca urmare, am rămas în țară. Colegii mei, prietenii care mă însoțeau, au putut să meargă fără probleme și au luat cu ei inclusiv tricolorul pe care eu l-am purtat peste tot în lume. Făcusem cumpărături de la București, cozonac și vin, pentru că știu că lui Brâncuși îi plăcea vinul nostru. Acestea vor fi date de pomană la mormântul maestrului. Am luat legătura și cu Institutul Cultural Român de la Paris, cu Ambasada noastră, și am promisiunea că și dumnealor vor fi la mormântul maestrului pentru a onora trecerea sa în eternitate în urmă cu 60 de ani. Menționez că toate costurile pentru această deplasare au fost suportate de doamna Laura Hant, o româncă de-a noastră stabilită la Viena. A citit în presa noastră că domnul Becali m-a refuzat cu ajutorul financiar și atunci dumneaei ne-a donat 2.000 de euro pentru a ne realiza acest obiectiv. Nu avem nici un fel de susținere din partea autorităților locale de la Gorj sau Târgu Jiu, lucrul acesta vreau să fie foarte clar”, a explicat Stănchescu.

Vizualizări: 1,446

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: