Inițiativă: Jandarmii să fie identificaţi în baza unui număr clar afişat pe uniformă

Uniunea Salvaţi România a anunţat, luni, că a iniţiat un proiect de modificare a Legii Jandarmeriei prin care jandarmii să poată fi identificaţi în baza unui număr afişat în clar pe uniformă. Potrivit unui comunicat al USR, în acest fel, jandarmii vor putea fi identificaţi cu uşurinţă în cazul în care comit abuzuri asupra cetăţenilor şi vor putea să răspundă individual pentru acţiunile săvârşite.

„Jandarmeria Română ca instituţie va fi exonerată de o pedeapsă colectivă atât de ordin moral din partea societăţii, cât şi penal şi civil din partea autorităţilor competente”, se spune în comunicat.

Totodată, potrivit iniţiativei, „numerele de identificare vor avea regim nepublic şi vor fi cunoscute de comandantul fiecărei unităţi în parte”. Uniunea Salvaţi România condamnă ferm orice fel de abuz din partea instituţiilor statului şi consideră că interesul cetăţeanului este prioritar.

„Există numeroase imagini video din timpul protestelor din 10 august care arată comportamentul abuziv din partea anumitor jandarmi asupra cetăţenilor români şi străini care nu reprezentau o ameninţare şi nu erau implicaţi în acte de vandalism. În aceste condiţii, Parchetul Militar trebuie să clarifice cu urgenţă dacă modul de acţiune al Jandarmeriei Române a fost legal”, se mai spune în comunicat. (A.A.)

Vizualizări: 403

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: