Insolvenţa UATAA Motru, respinsă în instanţă

CE Oltenia a pierdut în instanţă procesul prin care a solicitat intrarea în insolvenţă a Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) Motru. Administraţia complexului spera în acesat fel să recupereze datoriile pe care le înregitrează uzina pentru cărbunele livrat. Magistraţii Tribunalului Gorj au apreciat însă că uzina de termoficare a făcut toate demersurile posibile pentru a-şi stinge datoriile. CE Oltenia poate face recurs.

Complexul Energetic Oltenia a solicitat în instanţă intrarea în insolvenţă a UATAA Motru după un control al Curţii de Conturi. Datoria pe care o înregistra uzina la finele lunii februarie faţă de complex se ridica la circa 14 milioane de lei. Suma datorată a mai scăzut între timp urmare unor compensări cu energia termică consumată de spaţiile CE Oltenia din zona Motru şi urmare a eşalonărilor şi a plăţilor zilnice pe care le face unitatea către CE Oltenia. Magistraţii Tribunalului Gorj au respins ieri acţiunea CE Oltenia. “Admite contestaţia debitoarei. Respinge cererea creditoarei de deschidere procedură insolvenţă. Cu apel în 7 zile de la comunicare”, a fost soluţia dată de magistraţii Tribunalului Gorj în această speţă.

Conducerea unităţii spune că a făcut tot posibilul pentru a reduce datoriile faţă de CE Oltenia. „Având în vedere că toate cele analizate de instanţă, care a avut la dosar concluziile depuse de către UATAA, cea care trebuia să intre în insolvenţă, respectiv o eşalonare la plată, plăţi în avans pe care societatea le-a făcut, plăţile pe care le-a făcut din 2011 cu efortul întregului colectiv. De la începutul anului am făcut un efort extraordinar să plătim şi Finanţele şi complexul, graţie unei funcţionări ireproşabile în sezonul rece 2014-2015. Centrala nu a avut nici un defect, nici o oprire, cu venituri maxime pe energie electrică şi termică şi cu cele mai mici consumuri de combustibil din istoria centralei, de când s-a pus în folosinţă”, a declarat Eugen Corcoaţă, directorul UATAA Motru.

Compensarea datoriilor minerilor ar ajuta la stingerea datoriilor

Conducerea uzinei a mai spus că o variantă rapidă pentru stingerea datoriilor ar fi o compensare a datoriilor minerilor şi energeticienilor din cadrul CE Oltenia cu cărbunele achiziţionat. Varianta asta a fost propusă în nenumărate rânduri de conducerea UATAA. „Mergem în continuare pe eşalonări de plată astfel încât, pe parcursul anului şi cât mai repede, graţie unor ajutoare de stat pe care le aşteptăm şi pentru care am depus memorii, să putem să achităm întreaga datorie. Mizăm în continuare pe o compensare a energiei termice consumate de salariaţii complexului cu cărbunele achiziţionat. Aproape jumătate din factura cărbunelui este ceea ce ne datorează salariaţii complexului pe căldură şi apa caldă pe durata unui an”, a mai spus directorul UATAA Motru.  

UATAA are de recuperat circa 21 de milioane de lei de la populaţia din municipiul Motru. 

Vizualizări: 224

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: