Kovesi vorbeşte de cazul Volintiru şi banii de la CEO

Procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a comentat pentru turturica.ro articolul din GorjNews, care a dezvăluit faptul că societatea de stat CE Oltenia, condusă de urmăritul penal Laurenţiu Ciurel, a virat peste o sută de mii de euro în contul unui notariat care aparţine soţiei procurorului anticorupţie Dănuţ Volintiru. Ancheta a început după ce liderul sindical Constantin Creţan a făcut două memorii la DNA.

Constantin Creţan, liderul Sindicatului „Lignitul“ Oltenia, este cel care a sesizat DNA de două ori: o dată pe 20 martie şi a doua oară pe 24 martie. Ulterior, cazul a fost dat spre soluţionate Inspecţiei Judiciare. Creţan a declarat că a făcut memoriul după ce a citit articolele din presă. Creţan a declarat pentru Pandurul că dacă sunt nereguli în tranzacţiile dintre CE Oltenia şi soţia procurorului Volintiru cel responsabil trebuie să plătească. Articolele apărute în Gorjnews le-a citit şi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar refuză să le comenteze. „Eu nu am păreri personale, ci doar  instituţionale. Am citit articolul şi cred că toate aspectele care sunt prezentate acolo trebuie verificate şi dacă sunt reale şi ele reprezintă abateri disciplinare sau încălcări ale unor norme deontologice Inspecţia Judiciară le va constata. Acesta este şi motivul pentru care am sesizat Inspecţia“.

Aproape 700.000 de lei daţi la cabinetul Volintiru

Astfel, Inspecţia Judiciară verifică dacă procurorul DNA Dănuţ Volintiru se află în conflict de interese după ce notariatul soţiei sale, Dana Volintiru, a încasat în cel puţin două rânduri 570.000 de lei, respectiv 90.000 de lei pentru autentificarea contractului de transfer al carierelor din CE Oltenia la CET Govora şi cel de preluare a grupurilor de la Brăila. În acelaşi timp, directorul general Laurenţiu Ciurel este urmărit penal în dosarul Şova de către DNA. Laura Codruţa Kovesi a declarat că nu ştie rezultatul verificării. „Este o verificare în curs, verificarea se face de către Inspecţia Judiciară, doar ce ţine de competenţa acestei instituţii. Eu am transmis inspecţiei judiciare un memoriu pe care l-am primit cu privire la publicarea acestui articol şi în acest moment se fac verificări. Nu ştiu rezultatul acestor verificări, probabil că inspecţia judiciară urmează să  îl anunţe“. Întrebată dacă doar Inspecţia Judiciară poate lua o măsură în cazul lui Volintiru şi nu ea, chiar dacă este şefa acestuia, Kovesi a răspuns că: „Da, doar Inspecţia, cu privire la această problemă. Eu nu pot trage concluzii doar citind un articol. Este important însă că se verifică şi vom afla dacă aşa stau lucrurile sau nu“.

Ciurel şi Şova, fără Ponta

În dosarul în care este cercetat Dan Şova şi chiar s-a avizat încuviinţarea arestării preventive, dar decizia este blocată de Senatul României, este implicat şi directorul general al CE Oltenia. În cârca lui Ciurel este pus un prejudiciu de 84 de milioane de lei. Procurorul general al DNA a mai fost întrebat şi de ce nu cere arestarea lui Ciurel în dosarul lui Dan Şova. „Nu pot să comentez cazuri particulare. Ca observaţie generală, există situaţii in care, în acelaşi dosar, două persoane pot fi cercetate una în stare de libertate, alta în stare de arest. Contează foarte mult dacă este vorba despre aceeaşi faptă, sau dacă una dintre persoane este cercetată pentru mai multe fapte. Dacă vorbim despre infracţiunea de luare de mită,  contează suma, dacă este mai mare sau mai mică. Sunt şi situaţii în care  propunem arestarea preventivă doar a unor persoane  pentru că încearcă să distrugă probele sau să influenţeze martorii. Acesta constituie în sine un motiv de arestare preventivă“. Laura Codruţa Kovesi a mai spus că premierul Victor Ponta, cel care era senior partner la casa Şova în momentul derulării contractelor cu complexurile energetice, nu are, până în acest moment,  calitatea de suspect sau inculpat în niciun dosar DNA.

DENUNŢURI

Kovesi a vorbit şi despre situaţia în care un urmărit penal poate scăpa de cercetate dacă denunţă o altă fapta penală, condiţia fiind ca organele de anchetă să nu fi ştiut despre aceasta până atunci. Laurenţiu Ciurel a făcut deja două denunţuri: unul în cazul lui Toni Greblă şi altul în cazul unui om de afaceri, Bogdan Ionel.

Vizualizări: 298

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: