Inspectoratul Şcolar deţine un „bibelou” de 23 de miliarde

Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a cheltuit 23 de miliarde de lei vechi pentru reabilitarea unui cămin pe care nu îl foloseşte nimeni. Investiţia a fost aprobată acum trei ani, când inspector general era actualul prefect Liviu Andrei. Deşi arată ca un hotel, căminul destinat sportivilor stă gol pentru că nu există bani pentru dotări. Singurii câştigaţi din această afacere sunt cei de la firma de construcţii Duelmis, care a reabilitat clădirea.

Căminul în cauză este situat în curtea Colegiului Tehnic „Henri Coandă” din Târgu Jiu. Imobilul are trei etaje plus mansardă şi este prevăzut cu 12 garsoniere, circa 30 de săli de cursuri, toalete moderne, patru săli de sport, două cabinete medicale, cantină şi multe altele. Căminul este al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) şi a fost dat spre administrare Clubului Şcolar Sportiv din Târgu Jiu. La etajele 2 şi 3 ale imobilului ar fi trebuit să funcţioneze două instituţii aflate în subordinea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, respectiv Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, precum şi Casa Corpului Didactic. Cele două instituţii au găsit altă locaţie unde să-şi desfăşoare activitatea, astfel că acum sălile în care ar fi urmat să-şi desfăşoare activitatea cele două instituţii aflate în subordinea Inspectoratului Şcolar vor fi transformate în dormitoare.

Căminul iese din garanţie luna viitoare

Realizat la standarde înalte, căminul a fost lăsat să se degradeze şi nimeni nu îşi asumă responsabilitatea pentru miliardele cheltuite degeaba. De un an de când au fost finalizate lucrările căminul a devenit un adevărat bibelou şi asta pentru că nimeni nu s-a gândit la acea vreme că la căruţă ai nevoie şi de cai. „Mai are puţin şi iese din garanţie, o lună. Avem probleme, o serie de ordonanţe şi legislaţii în vigoare nu ne permit achiziţionarea de mobilier şi echipamente. Dacă legislaţia ne-ar permite am face solicitare la minister, la care am putea primi un răspuns favorabil sau negativ. Din păcate va rămâne în continuare închis, pentru că nu este dotat”, a precizat Justin Paralescu, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj.

15.000 de lei factura pe o lună la gaze

Pe lângă cele 20 de miliarde necesare pentru achiziţionarea de mobilier mai sunt şi alte hop-uri, facturile la utilităţi care sunt extrem de mari. „Costă foarte mult întreţinerea lui, factura la gaze în sezonul rece ajunge la cel puţin 150 de milioane lei vechi. Pentru Clubul Şcolar Sportiv ar fi folositor, ne-ar prinde bine să aducem sportivi, să cazăm sportivi, să scoatem bani, dar asta este situaţia”, a spus Lucian Lixandru, director CSS Târgu Jiu.

Liviu Andrei: „Nu ştiu când va fi dat în funcţiune”

Fostul inspector şcolar general Liviu Andrei ridică din umeri şi nu poate preciza când va fi dat în folosinţă acest cămin. „Este un cămin realizat cu foarte mare responsabilitate, făcut după cele mai înalte standarde. Nu pot să meargă acolo copiii străzii, dar poate fi închiriat şi să câştige şi clubul ceva. Etajele 1 şi 2 ar putea să fie date chiar şi ca locuinţe sociale de către primărie şi să asigure cheltuielile de la cap la coadă şi pentru o instituţie care sper să meargă bine de acum înainte şi pentru o grămadă de oameni. Nu ştiu ce se va întâmpla în continuare, nu ştiu când va fi dat în funcţiune, cert este că în această iarnă va rămâne închis”, a precizat Liviu Andrei, prefectul judeţului Gorj. 

Elevii stau într-un internat vechi

Faţă în faţă cu căminul de 23 de miliarde de lei vechi se află căminul de elevi al Colegiului Tehnic „Henri Coandă”, dar între cele două imobile nici nu se poate face măcar comparaţie. „Noi am avea nevoie de acest cămin, cu siguranţă ne-ar trebui, arată foarte bine şi noi vrem să-l facem pe-al nostru la fel, dar nu avem posibilităţi materiale”, a precizat Marcela Mrejeru, directorul Colegiul Tehnic „Henri Coandă” din Târgu Jiu.

Elevii cazaţi la căminul Colegiului Tehnic „Henri Coandă” tânjesc la căminul sportivilor. „Este un cămin foarte frumos, ne-am dori să stăm acolo dacă tot nu stă nimeni”, a spus Alina Drulă, elev intern al Colegiului.

Este a doua iarnă când respectivul cămin nu este încălzit, astfel că se va degrada. Din această investiţie a avut de câştigat până acum doar firma Duelmis din Târgu Jiu, care a făcut reabilitarea.

Galerie foto



Vizualizări: 210

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: