Se inventariază bunurile Casei de Cultură a Sindicatelor

Lichidatorul judiciar a început procedura de inventariere a bunurilor Casei de Cultură a Sindicatelor, după ce fundaţia cu acelaşi nume a intrat în faliment. Odată cu demararea acestei proceduri au început să crească datoriile. La suma de 8 miliarde de lei vechi, datorată Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale Târgu Jiu şi Direcţiei de Finanţe Gorj, se mai adaugă alte zeci de milioane de lei restanţe la plata facturilor de energie electrică. Chiriaşii sunt speriaţi de faptul că vor fi evacuaţi, deşi plătesc bani grei pentru chirie. Aceştia nu mai ştiu cine este administratorul clădirii Casei de Cultură şi cu cine ar trebui încheiate contractele de închiriere anul viitor. Important este cine e proprietarul Casei de Cultură, dar până acum nimeni nu a prezent acte doveditoare în acest sens.

Firma Consulting Company a demarat procedura de inventariere a bunurilor Casei de Cultură a Sindicatelor şi susţine că din patrimoniu face parte inclusiv clădirea. Fundaţia cu acelaşi nume a intrat în faliment, ca urmare a neachitării datoriilor de circa 5 miliarde de lei vechi la Direcţia de Taxe şi Impozite Locale şi de 3 miliarde de lei la Direcţia de Finanţe. După ce lichidatorul judiciar s-a întâlnit cu principalii creditori au început să apară şi alte datorii. “În prezent suntem în faza de inventariere a bunurilor Casei de Cultură. Potrivit legii, patrimoniul acesteia se inventariază, se sigilează şi se conservă. Acest activ a fost exploatat tot de către sindicate prin reprezentanţii lor, persoane fizice. Şi în acest moment activele se exploatează de cineva, dar nu se plătesc datoriile. Pe lângă datoriile către Primăria Târgu Jiu şi Direcţia de Finanţe au mai apărut şi datorii de câteva zeci de milioane de lei vechi către RENEL”, a declarat Emanoil Ciobanu, directorul firmei Consulting Company. Lichidatorul judiciar a mai precizat că după încasarea datoriilor sumele de bani rămase se vor da fondatorilor. “Patrimoniul Casei de Cultură valorează între 100-150 de miliarde de lei vechi şi nu poate fi vândut pentru 8 miliarde de lei. După încasarea datoriilor, sumele de bani rămase din lichidare se vor întoarce la fondatori. Cei care se dau că sunt proprietari ar trebui să achite aceste creanţe”, a menţionat Emanoil Ciobanu.

Se ceartă pe chiriaşii

Până la finele anului trecut, contractele de închiriere a spaţiilor din incinta Casei de Cultură au fost încheiate cu Fundaţia Casa de Cultură, fundaţie declarată falimentară. De aproximativ un an, CNSLR Frăţia administrează Casa de Cultură şi ca atare chiriaşii au fost nevoiţi să încheie contracte, de la 1 ianuarie 2010, cu organizaţia sindicală. “Sindicatele nu trebuiau să intervină până nu se achitau datoriile. Fundaţia nu poate fi radiată cu 8 miliarde în cârcă. Se putea rezolva această situaţie până a se ajunge aici. Datoriile puteau fi eşalonate pe 3 ani, iar din plata chiriilor se putea plăti o parte dintre acestea. Până acum se puteau achita 20-30% dintre datorii. Nu pot proceda ca SRL, să dea tunuri şi să plece. La Casa de Cultură se desfăşoară atât activităţi culturale cât şi activităţi economice din care se încasează venituri”, a declarat lichidatorul Emanoil Ciobanu.   

Chiriaşii se tem că vor fi daţi afară

Chiriaşii Casei de Cultură a Sindicatelor sunt speriaţi de faptul că vor fi evacuaţi deşi au plătit sume impresionante pentru chirie. Ba mai mult aceştia nu mai ştiu cine este proprietarul clădirii şi cu cine ar trebui să încheie contracte. “Am fost sesizaţi de faptul că vom primi o notificare ca de la 1 ianuarie 2011 să încheiem contractele cu Fundaţia Casa de Cultură şi nu CNSLR Frăţia ca în acest an. După ce am văzut toate documente am ajuns la concluzia că fundaţia a dus în eroare completul de judecată atunci când a inclus Casa de Cultură în patrimoniul său. Ba chiar am tras un semnal ca această clădire să fie scoasă din patrimoniul fundaţiei. Nu se justifică sub nici o formă includerea sa. Deja reprezentanţii fundaţiei se vedeau stăpâni asupra Casei de Cultură”, a declarat Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului Artistic “Doina Gorjului”, instituţie care funcţionează în incinta Casei de Cultură. Lichidatorul judiciar propune ca viitoarele contracte să se încheie cu fundaţia pentru a se evita vânzarea bunurilor. “Vom propune atât creditorilor cât şi chiriaşilor ca acţiunea de conservare să se facă prin derularea contractelor. Acestea vor trebui încheiate de anul viitor cu fundaţia pentru ca din banii încasaţi din chirii să se acopere datoriile”, a precizat Emanoil Ciobanu.

Plătesc chirii de 80 de milioane pe lună

Deşi s-au încasat şi se încasează chirii de sute de milioane de lei vechi pe lună, administratorii Casei de Cultură nu putut să-şi plătească datoriile. Chiriaşii spun că nu mai ştiu cu cine să încheie contracte, deşi plătesc bani mulţi pentru chirie. “Nu ştim cum să procedăm şi cu cine să încheiem contracte. Noi suntem o instituţie publică şi trebuie să justificăm bani pe care îi cheltuim. Valoarea chiriei a crescut permanent. Mereu ne-au chemat la renegocieri datorate inflaţiei. Acum le plătim o chirie de aproximativ 80 de milioane de lei vechi pe lună”, a declarat Gheorghe Porumbel.

„Nu ştiu cum au administrat ei treburile pe această fundaţie. Eu cred că a fost înfiinţată ilegal. Nu ai voie să înfiinţezi ceva cu un nume identic, care să creeze confuzie. Cum şi-a permis acel judecător să dea voie ca patrimoniul statului să treacă la o fundaţie- Sperăm să se autosesizeze cineva, până nu va fi scoasă la vânzare. Noi o să facem paşii legali, o să sesizăm Parchetul, DNA, prefectura. Poate îşi vor da seama care e treaba cu această fundaţie“

Valentin Popa, preşedintele CNSLR Frăţia

.„Suntem administratorii de drept. Avem adrese în acest sens de la Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură din România şi de la CNSLR Frăţia. “


Valentin Popa, preşedintele CNSLR Frăţia

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: