Angajări ilegale la APIA Gorj

Funcţii publice ocupate ilegal la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj şi carnete de muncă neactualizate la Prefectura Gorj. Aceste nereguli au fost descoperite de Corpul de Control al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) în urma unui control derulat în luna septembrie 2010, care a avut ca scop identificarea şi corectarea situaţiilor de nerespectare a legislaţiei în cadrul instituţiilor şi autorităţilor publice.

La APIA Gorj angajările sau avansările nu se fac în funcţie de studiile absolvite sau de vechimea necesară, ci după ureche. Un control iniţiat de ANFP a scos la iveală aceste lucruri, însă reprezentanţii instituţiei ascund aceste fapte sub preş. Conform unui comunicat emis de ANFP, concursurile respective au fost anulate.

Angajaţii APIA Gorj, antrenaţi să mintă

În comunicatul de presă postat de ANFP pe data de 6 octombrie 2010 scrie negru pe alb că „…în urma controalelor a reieşit că unele funcţii publice nu au fost ocupate cu respectarea legislaţiei în vigoare privind studiile sau vechimea necesare ocupării acestora. Pentru a corecta disfuncţionalităţile identificate, ANFP a solicitat anularea actelor administrative de numire în funcţii publice a unor persoane, acte ce nu respectau legislaţia specifică (APIA, Primăria municipiului Timişoara, APIA Gorj) şi a formulat recomandări pentru ocuparea funcţiilor publice în acord cu prevederile Legii nr. 188/1999”. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mirela Şerbu, infirmă aceste lucruri. După ce, la solicitarea presei, a fost rugată să se informeze asupra celor prezentate mai sus, Mirela Şerbu a venit cu un răspuns prin care ascunde după deget toate neregulile constatate în momentul controlului. „În luna septembrie a anului curent am avut Corpul de Control al ANFP care a verificat cărţile de muncă şi acum aşteptăm rezultatul controlului. Nu ştim de conţine acest raport. În momentul în care vom primi raportul de control al ANFP-ului atunci vă vom putea spune”, afirmă Mirela Şerbu. Întrebaţi dacă pe perioada controlului li s-a semnalat vreun aspect, aceştia neagă din nou. „După terminarea controlului atunci se fac şi concluziile, nu în timpul controlului...”, este concluzia trasă de purtătorul de cuvânt.

Controale în ţară

Pe parcursul lunii septembrie Corpul de Control al ANFP a fost prezent în 15 instituţii publice şi autorităţi ale administraţiei publice. Printre cele mai dese încălcări ale legislaţiei se numără inexistenţa comisiilor paritare, deficienţe în întocmirea fişelor de post şi a rapoartelor de evaluare, neîntocmirea dosarelor profesionale în acord cu cerinţele legislaţiei specifice, neactualizarea înscrisurilor în carnetele de muncă.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: