Inspectorii DSV sunt îngrijorați. Gorjenii nu fac analiza cărnii de porc!

nspectorii sanitar veterinari din Gorj sunt îngrijorați de faptul că tot mai puțini gorjeni au dus probe din carnea la analiză. Asta în condițiile în care zeci de oameni s-au îmbolnăvit, fiind infestați cu trichineloză după ce au consumat carne de porc neexaminată trichineloscopic.

Circa 50 mii de porci au estimat reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj că vor fi sacrificați anula acesta, în preajma Crăciunului. Până acum doar câteva sute de gorjeni au solicitat examene trichineloscopice în condițiile în care în aceeași perioadă a anului trecut erau efectuate câteva mii. Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare s-au arătat îngrijorați. Au explicat și de ce. "Din păcate anul acesta un număr foarte mic de proprietari de porcine au verificat carnea de porc. Erau până acum 2-3.000. Având în vedere că în opt județe din țară sunt internați peste 30 de consumatori de carne neexaminată ne este teamă să nu fim și noi în aceeași situație", a declarat Nicolae Călescu, directorul DSVSA Gorj.

Mulți dintre gorjeni poate evită să ducă carnea la testat pentru că de multe ori medicii veterinari le cer prea mulți bani pentru examenul trichineloscopic. Uneori plătesc cât pentru achiziționarea a două kg de carne de porc. Legal pot face asta, pentru că este vorba de medici veterinari privați, spun cei de la DSVSA Gorj. "La circumscripțiile sanitare din orașe taxa este de 9 lei iar la circumscripțiile teritoriale din comune este minim 10 lei. Având în vedere că circumscripțiile teritoriale sunt private, deci de la 10 lei în sus pot să perceapă taxa, cu condiția să elibereze bon fiscal sau chitanță", a explicat directorul DSVSA Gorj.

Vizualizări: 1,571

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: