Instituțiile statului se contrazic. Mii de mistreți uciși și zero despăgubiri

Peste două mii de porci mistreți au fost uciși în complexul de vânătoare de la Turceni, acolo unde în prima zi a anului au fost găsiți trei porci morți ca urmare a îmbolnăvirii de pestă porcină. O investiție de trei milioane de euro, făcută în 2016, a fost grav afectată, dar firma care deține complexul de vânătoare nu va fi despăgubită.

România liberă a publicat miercuri un amplu articol care arată cum se contrazic instituțiile statului.

Institutul de Diagnoză și Sănătate Animală București a emis, în 7 ianuarie a.c., un buletin de analiză care arată că cei trei mistreți erau infestați cu pestă porcină africană. 

Imediat, Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Gorj a emis un ”Plan de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane în efectivele de mistreț de pe teritoriul județului Gorj”, în care tratează complexul de vânătoare ca pe o împrejmuire în care se află porci sălbatici, și nu ca pe o exploatație în care sunt hrănite și îngrijite animale în scop de vânătoare și pentru procesarea și comercializarea cărnii de vânat.

Cu toate că, de regulă, instituțiile de stat se confirmă unele pe altele, în acest caz Prefectura Gorj a demontat argumentația DSVSA, și a arătat în scris că acel complex de vânătoare ”nu reprezintă un simplu spațiu împrejmuit în care sunt ținuți porci sălbatici pentru vânat, scopul complexului fiind valorificarea pentru consum, pentru popularea fondurilor cinegetice și pentru recoltarea acestora prin diverse moduri, în interiorul complexului”.

Mai mult, Prefectura Gorj a cerut DSVSA, cu acordul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, să-și corijeze planul inițial de măsuri, și să trateze complexul nu ca pe o simplă împrejmuire în care sunt ținuți porci sălbatici, ci ca pe o exploatație în care sunt hrănite și îngrijite animale.

Întrucât ”Hotărârea nr. 1214/2009 privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate ı̂n vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor” arată, la art. 4, că ”beneficiază de despăgubiri proprietarii de animale din exploatațiile în care se aplică măsurile de control al bolilor, inclusiv din exploatațiile aflate în zona de protecție a focarului”, la 11 ianuarie a.c., este constituită prin ordin al prefectului Cristinel Rujan o comisie care să stabilească valoarea de înlocuire pentru fiecare porc ucis în Complexul de Vânătoare de la Turceni.

La rândul său, șeful DSVSA Gorj, Sorin Iulian Ștefănescu, a declarat că ”legislația prevede despăgubiri doar pentru porcii domestici. Mistreții din acel complex de vânătoare nu sunt porci domestici. Într-adevăr, se plătesc bani pentru mistreții vânați în afara complexurilor de vânătoare, în fonduri cinegetice, și prezentați la DSVSA, dar aceea nu e despăgubire, ci recompensă. Am solicitat un punct de vedere al ANSVSA, dar n-am primit nici un răspuns. Consider că daunele ar fi fost mult mai mici, dacă s-ar fi respectat planul de măsuri inițial. Pierderile erau reduse. Prefectul a impus niște modificări care ne-au adus în situația asta.”

 Mai multe declarații și documente AICI.

Vizualizări: 3,001

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: