Inundaţii în satul Artanu din cauza nefinalizării lucrărilor la zidul de sprijin

Faptul că lucrările la zidul de sprijin construit în satul Artanu din comuna Negomir nu au fost finalizate continuă să facă probleme cetăţenilor din zonă. Luni noaptea o ploaie torenţială s-a abătut asupra comunei, iar pentru că apa nu a fost captată în totalitate de canalul care preia apa de la zidul de sprijin, două gospodării au fost afectate. Beciul unei case a fost inundat la fel ca şi gospodăria, iar apa din fântâni nu mai este bună de băut. Autorităţile locale se uită neputincioase până ce guvernanţii vor aloca sumele necesare pentru finalizarea lucrărilor la zidul de sprijin.

Cantităţi însemnate de apă au căzut luni noaptea în comuna Negomir. Apa încă bălteşte pe străzi şi pe terenurile cultivate. Cea mai afectată a fost însă gospodăria unei femei în vârstă de 69 de ani din satul Artanu, Eleonora Brânzan, care locuieşte peste stradă de gospodăria în spatele căreia se află zidul de sprijin, ridicat în ultimii ani, după ce un deal a luat-o la vale. Pentru că lucrările au fost stopate din lipsă de fonduri, de fiecare dată când plouă apa se scurge în gospodăria Eleonorei Brânzan. Aşa s-a întâmplat şi luni noaptea, atunci când o ploaie însoţită de tunete şi fulgere i-a inundat gospodăria după ce apa s-a scurs prin gospodăria lui Constantin Blidaru ajungând în curtea sa. Beciul casei a fost inundat, iar apa a făcut ravagii prin cultura de viţă de vie şi grădină. De asemenea, apa din fântână este tulbure şi nu poate fi folosită pentru consumul propriu. „Potopul de ploaie a venit în vale şi mi-a luat tot. A venit de sus, dinspre zid. N-am avut ce face, era şi noapte, s-a întâmplat pe la ora 1. Am nămol în curte, apa de la bunar nu mai e bună. Iau de la un vecin când am nevoie. Beciul este încă inundat. De fiecare dată când plouă se întâmplă aşa. Odată mi-a luat apa cloţa cu pui cu tot”, a spus Eleonora Brânzan.

Expert: Lucrările trebuie să continue

Cetăţenii din satul Artanu nu ar mai avea de suferit dacă statul ar aloca suma de 850.000 de lei autorităţilor locale pentru continuarea investiţiilor la zidul de sprijin. Un expert a stabilit că lucrările pentru stoparea alunecărilor de teren în satul Artanu trebuie să continue, însă, banii întârzie. Primarul Ion Gruescu speră ca problema să fie rezolvată cât mai repede astfel încât cetăţenii să nu mai fie afectaţi de inundaţii de fiecare dată când plouă. „Să vedem dacă primim ceva bani pentru că am depus toate documentaţiile cu alunecarea aceea, mai e o diferenţă. Am primit ceva promisiuni. Apa a  intrat iar peste oameni, avem din nou probleme. A fost o ploaie torenţială”, a spus Ion Gruescu, primarul comunei Negomir. 

Întreaga investiţie la acest zid de sprijin în satul Artanu a fost de  2.703.395 de lei şi s-au executat lucrări de 1.589.521 lei.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: