Protest-maraton de 50 kilometri, în scaunul cu rotile

Un bărbat cu dizabilităţi din Târgu Jiu recurge la un gest extrem chiar de Ziua Copilului.  Neluţu Trandafir va parcurge nu mai puţin de 50 km în scaunul cu rotile pentru a atrage atenţia asupra modului în care sunt tratate persoanele cu dizabilităţi, atât de autorităţi, cât şi de oamenii de rând. În data 1 iunie va pleca din Târgu Jiu spre Baia de Aramă în speranţa că-i va sensibiliza pe cei care privează persoanele cu dizabilităţi de minimele drepturi pe care le au. Bărbatul spune că nu va da înapoi, indiferent de condiţiile meteo.

Neluţu Trandafir are 49 de ani, este pensionat pe caz de boală şi solist vocal. Viaţa i s-a schimbat radical în urmă cu 25 de ani, atunci când în urma unui nefericit accident rutier nu s-a mai putut deplasa. De atunci este dependent de fotoliul rulant, de care se foloseşte de fiecare dată când iese din casă. La fel ca multe alte persoane cu dizabilităţi constată mai mereu că drepturile de care dispune prin lege îi sunt încălcate.

Nu de puţine ori a fost privat de locul de parcare sau a dorit să intre într-un  magazin, dar a trebuit să facă cale întoarsă deoarece unitatea nu era prevăzută cu rampă de acces, fiind chiar luat peste picior de angajaţii respectivului magazin. Deşi a făcut numeroase sesizări la diverse instituţii ale statului, de cele mai multe ori nu a primit niciun răspuns. „Sunt dependent de acest fotoliu rulant. Am întâmpinat fel de fel de greutăţi. Locurile de parcare în oraş sunt asigurate de primărie, sunt destule, dar în schimb nu ne putem bucura de ele. Toate locurile sunt ocupate. Nu de un nenea de la ţară care vine o dată, de două ori pe an la Târgu Jiu şi nu ştie unde să parcheze maşina. Sunt ocupate numai de oameni cu funcţii. De multe ori am fost jignit, chiar şi de un avocat. Accesibilitatea în oraş lasă de dorit, instituţiile nu au plan înclinat. Am văzut persoane cu handicap care au căzut din cărucior prin oraş după ce au încercat să treacă pragul unui magazin”, a declarat Neluţu Trandafir.

Traseul Târgu Jiu - Baia de Aramă, parcurs în fotoliul rulant

Sătul fiind de modul în care sunt tratate persoanele cu dizabilităţi, Neluţu Trandafir a luat decizia de a-şi arăta nemulţumirea, şi totodată pentru a trage un semnal de alarmă, prin parcurgerea unui traseu de 50 de km în scaunul cu rotile în data de 1 iunie. Este susţinut de familia sa, de soţie şi cele două fiice de 9 şi 19 ani, care îl vor asista parţial pe traseul pe care îl va străbate. Deviza maratonului este „Şi eu exist. Ieri am fost ca tine, azi sunt într-un cărucior. Mâine şi tu poţi fi la fel ca şi mine. Aşa că nu mă marginaliza”.  „M-am hotărât să plec într-o cursă maraton pe distanţa 50 km Târgu Jiu-Baia de Aramă. Plecarea este la ora 5, din faţa Stadionului. Fetiţa cea mare, care îşi serbează şi ziua de naştere pe data de 1 iunie, o să mă însoţească, vine la câteva ore cu maşina după mine. Voi fi singur, dat fiind faptul că nu este ceva organizat şi nu pot asigura securitatea. La cât ajung în Baia de Aramă nu ştiu. Panta de la Arcani este destul de mare. Trag speranţă că o să ajung în 10 ore. Sper să sensibilizeze pe cineva, dacă poate să înţeleagă din cuvintele acestea. Nu cer decât respect şi să putem beneficia de acest puţin oferit de lege”, a mai spus Neluţu Trandafir.

Neluţu Trandafir mai spune că anul viitor va organiza un alt maraton pe un traseu mai lung pentru a doborî acest record de 50 km.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: