Învaţă din trecut colecţionând monede

Îşi petrece timpul liber în magazinele de antichităţi sau la târgurile de profil, fiind mereu în căutarea de monede. Alina Moagă colecţionează monede de mic copil, în acest fel fiind în contact cu evenimentele din trecut. Colecţia sa se ridică la câteva zeci de piese de valoare, achiziţionate de la târguri sau magazine cu antichităţi. Alina este eleva Colegiului Tehnic „Ion Mincu” din Târgu Jiu, în clasa a XII-a, la profilul Tehnician desenator în construcţii şi instalaţii publice.

O mare parte a timpului său îl dedică colecţionării de monede, pasiune pe care a deprins-o de ani buni. „Colecţionez monede vechi din orice ţară. Am unele din China, din India, iar din Europa deţin piese aproape din toate ţările”, spune Alina. Colecţia sa numără zeci de piese, pe care le-a achiziţionat de la diferite târguri de antichităţi din ţară sau în urma întâlnirilor cu cei care au acest hobby. Totul a început din copilărie, de pe la vârsta de opt ani, când a descoperit mai multe monede adunate de mama sa. „Mama mea deţinea mai multe monede vechi şi mi s-a părut foarte interesant felul în care arătau şi de atunci am început să adaug şi eu piese la mica colecţie, în acest fel preluând acest hobby. A început ca o joacă, iar cu trecerea timpului s-a transformat într-un hobby”, povesteşte Alina. Când ajunge într-un oraş, primul imbold este să caute un magazin cu antichităţi pentru a-şi completa colecţia. Această pasiune poate să supravieţuiască şi fără foarte multe resurse financiare, însă cele mai vechi piese sunt şi cele mai valoroase. „La monede cauţi să nu aibă defecte, să fie cât mai bine păstrate, iar dacă nu le am în colecţie mă uit şi la anul în care sunt fabricate. Merg la diferite târguri sau la magazinele cu antichităţi din diferitele oraşe ale ţării. În această iarnă am fost chiar şi la un astfel de magazin din Italia, fiind în vacanţă cu mama mea. Aveau tot felul de obiecte vechi, foarte valoroase, însă nu mi-am permis să cumpăr nimic pentru că erau foarte, foarte scumpe”, mai spune Alina Moagă.

Îi place istoria

Un colecţionar trebuie să iubească trecutul şi să înveţe din greşelile acestuia. Acesta este principiul după care se ghidează tânăra care atunci când ţine o monedă în mână simte că a descifrat taine ale trecutului. „Ca să fii un colecţionar adevărat trebuie să îţi placă ceea ce faci şi să ai o satisfacţie personală pentru lucrul respectiv. Pentru mine monedele reprezintă în primul rând istorie. E ca şi când ai privi o fotografie celebră de la Marea Unire. Atunci când ţin în mână o piesă văd anul în care a fost fabricată, ţara din care provine, precum şi valoarea pe care o are. Îmi place foarte mult istoria şi pot să spun că sunt o persoană care învaţă din greşelile trecutului. Acest hobby îmi oferă o satisfacţie emoţională, nu una materială”, explică aceasta.

PLECARE

 „Dată fiind situaţia din ţară, cu criza economică şi cu tot, o să plec în străinătate. Familia mea trăieşte în Italia, iar acest lucru o să mă ajute să mă integrez şi să îmi găsesc mai repede un loc de muncă. Mă duc într-o ţară civilizată, dar în acelaşi timp îmi pare rău că plec de aici pentru că aici m-am născut, dar câteodată trebuie să o iei de la început. Este foarte greu să duci un trai decent aici”, susţine aceasta.

Vizualizări: 196

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: