Învățământul din Gorj, predat complet politicului.  Cum a fost reabilitată profesional o fostă inspectoare

Marcela Mrejeru, fost inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Gorj, a fost revocată din funcție în aprilie 2024 pentru mai multe încălcări ale legislației în vigoare, dar ulterior a fost evaluată cu „Foarte bine” pentru aceeași perioadă și numită director interimar la o unitate școlară din Târgu Jiu. Evaluarea a fost făcută de conducerea ISJ Gorj, numită dopă ce ea a fost înlocuită din funcție. Apoi, Mrejeru a devenit directoarea uneia dintre cele mai importante școli gimnaziale din Târgu Jiu. Cert este că la ISJ Gorj se întâmplă mai multe lucruri, pe care Pandurul le-a relatat zilele trecute, legat de examenele de definitivat și titularizare, unde este clar că unii participanți au avut subiectele la examen, ceea ce este ilegal. Cercetează Ministerul Educației și instituțiile abilitate aceste nereguli? 


Totul a început pe 23 aprilie 2024, reamintește edupedu.ro, când Ministerul Educației a publicat Raportul de control nr. 92, în care constata că Marcela Mrejeru a încălcat grav legea: funcționarea neregulamentară a Consiliului de Administrație al ISJ Gorj, intervenții ilegale în mobilitatea cadrelor didactice și ignorarea dispozițiilor ministeriale. În aceeași zi, ministra Ligia Deca a dispus încetarea detașării sale din funcție, înlocuind-o cu Mihai Istrate, vicepreședinte PSD Târgu Jiu, coleg de partid cu Marcela Mrejeru.


În ciuda abaterilor grave, la 21 februarie 2025, ISJ Gorj — la solicitarea Ministerului — finalizează o evaluare managerială a activității Marcelei Mrejeru pe anul școlar 2023–2024, acordându-i calificativul „Foarte bine”. Tot în aceeași zi, Mrejeru este numită director interimar la Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu.


În urma solicitărilor formulate de Edupedu.ro, Ministerul Educației a transmis în 3 iunie 2025 că evaluarea ar fi avut loc „înainte de 24 februarie 2024”, dar a omis să specifice calificativul exact. Ulterior, în 17 iulie 2025, instituția revine cu o rectificare, recunoscând că data menționată era eronată — numirea ca director a avut loc, de fapt, pe 21 februarie 2025, adică cu trei zile înainte de finalizarea evaluării, nu după, cum se sugerase anterior. Această discrepanță ridică semne de întrebare serioase asupra corectitudinii procesului.

Mai mult, Ministerul a evitat în mod repetat să răspundă întrebării de fond: cum este posibil ca o persoană revocată pentru abateri legale să fie ulterior evaluată pozitiv pentru aceeași perioadă și reintrodusă într-o funcție de conducere?

Mai mult, evaluarea Marcelei Mrejeru, scrie edupedu.ro,  nu a fost realizată de Minister, ci chiar de ISJ Gorj, instituția pe care o condusese anterior și unde majoritatea evaluatorilor făceau parte din echipa sa. Mai mult, o parte dintre aceștia erau colegi de partid cu Mrejeru în cadrul PSD Gorj. 

În răspunsul oficial, Ministerul a declarat că o persoană poate primi calificative diferite pentru funcții diferite ocupate în ani succesivi, dar nu a explicat cum este justificabilă o reabilitare profesională totală în doar câteva luni, în lipsa unei clarificări juridice sau a unei revizuiri a raportului de control inițial. Nici explicațiile despre procesul de evaluare sau implicarea echipei ISJ în autoevaluare nu au fost lămurite în mod satisfăcător.

Marcela Mrejeru, în prezent consilier județean PSD, a fost „detașată în interesul învățământului” ca director la Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu”. 

Vizualizări: 2,918

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: