Investesc în case şi ferme la Bolboşi cu banii câştigaţi afară

O familie de gorjeni din comuna Bolboşi s-a întors acasă după şapte ani de muncă în Spania, în sectorul zootehnic. Cu banii câştigaţi în străinătate şi-au achiziţionat terenuri, utilaje şi animale în intenţia de a-şi deschide o fermă după modelul celei din Spania. Proiectul lor îndrăzneţ prinde contur foarte greu din cauză că nu găsesc în comună forţa de muncă de care au nevoie. La Bolboşi, afacerile cu animale fac parte din planurile de viitor ale tuturor localnicilor care lucrează în străinătate. Aproape toţi cetăţenii unui sat muncesc peste hotare.

Soţii Rotaru împreună cu cei doi copii ai lor s-au întors la Bolboşi după şapte ani petrecuţi în Spania. Aceştia au lucrat la o fermă de porci şi când au considerat că au strâns suficienţi bani au venit acasă pentru a-şi deschide propria afacere. Astfel, au achiziţionat aproximativ 10 hectare de teren, 22 de vaci şi foarte multe utilaje agricole, o parte din ele aducându-le din Spania având ca model ferma în cadrul căreia au lucrat. Deşi s-au întors cu gândul de a rămâne acasă, la doar câteva luni au început să tânjească după traiul dus în străinătate. Asta din cauză că nu găsesc forţa de muncă de care au nevoie pentru a-şi putea pune afacerea pe roate. „Copiii noştri au fost crescuţi în Spania, băiatul cel mic are 5 ani, iar fata 9 ani. Ei ştiu mai bine limba spaniolă decât limba română. Când am plecat din Spania, am plecat cu gândul de a rămâne definitiv acasă, însă este foarte greu. Intenţia mea a fost să construim trei grajduri pentru porci şi vaci. Am investit foarte mulţi bani în terenuri şi utilaje. Am cumpărat de la Bistriţa Năsăud 22 de vaci, care m-au costat aduse acasă aproximativ 60.000 de lei. Am adus aparate automate din Spania pentru că voiam să facem o fermă ca acolo, dar acum sunt foarte descurajat. E foarte multă muncă, iar eu şi soţia mea nu reuşim să facem faţă. Nu găsesc om la vite, unii spun că îi prinde ploaia pe câmp, alţii se plâng că este soare. Pe la noi, oamenii se mulţumesc să stea acasă şi primească ajutorul social de primărie. N-am găsit oameni nici pentru a mă ajuta la cărat baloţii”, a declarat Viorel Rotaru.

Mai liniştiţi în străinătate decât acasă

Viorel Rotaru spune că era mult mai liniştit printre străini decât la el în comună. „La sfârşitul lunii mai am venit acasă, dar acum sunt convins că traiul din Spania era mult mai bun decât acasă, oamenii sunt altfel acolo. Eu şi soţia mea câştigam 2000 de euro pe lună, fără să cheltuim bani pe mâncare şi cazare. Ştiam exact ce avem de făcut fiecare. Aici care cum aud că ai lucrat în străinătate vor să te jupoaie de bani. De exemplu, chem un medic veterinar pentru că o vacă s-a lovit la un picior îi face o injecţie îmi ia banii şi pleacă, apoi vine altul şi îmi spune că nu a fost tratamentul bun să-i dau lui mai mult că rezolvă problema, dar ia bani şi atât. Mai sunt şi legile care în România nu te ajută absolut deloc. În primul an, mi se cer 2200 de lei la impozit. Legea ar trebui să ne lase să ne dezvoltăm puţin, nu să ne dea în cap de prima dată. În Spania era altfel, oamenii erau stimulaţi să-şi facă afaceri. Medicii veterinari veneau periodic, luau probe de sânge de la animale şi erau plătiţi de stat”, a declarat Viorel Rotaru.

Cetăţenii unui sat întreg muncesc peste hotare

Satul Ursoiţa din Bolboşi s-a transformat în câţiva ani dintr-un cătun dărăpănat în mândria comunei. Căsuţele de altă dată au devenit acum vile impunătoare şi asta pentru că aproape toţi localnicii muncesc peste hotare. Cu banii câştigaţi în Franţa, Germania, Olanda sau Italia, oamenii au ridicat vile, au cumpărat maşini de lux şi au construit garduri de ciment care mai de care mai arătoase. Autorităţile locale spun că de la an la an numărul celor plecaţi la muncă în străinătate creşte semnificativ. „Din satul Ursoiţa aproape toţi cetăţenii lucrează în străinătate, acasă au mai rămas doar bătrânii care mai au grijă de nepoţi. A fost mult să plece 2-3 persoane din sat pentru că apoi s-au chemat unii pe alţii. Numărul celor ce pleacă la muncă în străinătate creşte de la an la an. În momentul de faţă, aproximativ 300 de localnici lucrează în străinătate şi se întorc acasă doar vara. Tot ceea ce câştigă peste hotare investesc în comună. Majoritatea şi-au ridicat vile de 300 de mp. În ultimii ani satul a înflorit, a devenit de recunoscut. Mulţi vor ca pe viitor să-şi amenajeze microferme, iau exemplu unii de la alţi”, a declarat Gheorghe Bilea, primarul comunei Bolboşi. Printre cei care strâng bani să-şi amenajeze o microfermă se află şi Mircea Cimpoieru. „Lucrez în Spania împreună cu soţia de 5 ani, venim acasă în fiecare an la sfârşitul lunii iulie şi stăm până la sfârşitul lunii august. Ne-am făcut casă, am luat maşină, iar acum strângem bani pentru că vrem să ne amenajăm o microfermă de porci. Tot ce agonisim acolo investim în comuna noastră. Aici nu aveam nici o şansă de a câştiga bani. Era bine să avem serviciu şi să dormim cu capul pe perna noastră”, a declarat Mircea Cimpoieru.

bolbosi

ÎNTÂLNIRE

În fiecare an în luna august, autorităţile locale de la Bolboşi organizează o întâlnire cu localnicii care lucrează în străinătate şi care acum au venit acasă în concediu. „Anul acesta ne întâlnim cu localnicii care lucrează în străinătate pe data de 15 august. Este o întâlnire anuală foarte frumoasă. Ne întâlnim cu toţi, depănăm amintiri şi vorbim despre afaceri. Ei ne spun ce idei de afaceri au, noi îi sprijinim şi le spunem ce ar trebui să facă. Ne povestesc despre condiţiile de muncă din afara ţării, ne spun dacă sunt mulţumiţi de salarii şi ce vor să facă cu banii strânşi”, a precizat primarul Gheorghe Bilea.

Vizualizări: 227

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: