Casele crapă, după ce dealul a luat-o la vale!

Situație disperată pentru unii dintre sătenii din Ruget, după ce casele au început să le crape din nou, odată cu alunecarea de teren de la sfârșitul săptămânii trecute, când un deal a luat-o la vale și a format o prăpastie adâncă de vreo 150 de metri. Oamenii se gândesc cu teamă la ce poate fi mai rău, mai ales că știu ce s-a întâmplat la Seciurile în urmă cu câțiva ani, singurul lor noroc de până acum fiind dat de faptul că nu și-au ridicat casele pe terenul care s-a scufundat, alunecarea de teren fiind generată tot de cariera minieră închisă din zonă.

Localnicii din Ruget simt cum le fuge pământul de sub picioare, mai ales când merg la marginea satului, în pădure, pentru a vedea cât a mai rămas din dealul ce a început să se surpe zilele trecute. Autoritățile au împânzit copacii cu afișe prin care le recomandă sătenilor să nu meargă mai departe și să nu mai înainteze, dar curioșii ignoră pericolele și merg să vadă cât mai e până când alunecarea ajunge la case. Locuințele sunt la câteva sute de metri distanță, unele dintre el sunt ridicate chiar pe coasta dealului, iar proprietarii nu știu ce să mai facă atunci când mai apare o gaură în pereți.

Soții Dincă stau într-o casă veche de o jumătate de secol, pe care au consolidat-o cum au putut. Acum s-au trezit cu crăpături în pereți prin care le intră degetele, oamenii temându-se că nu sunt departe de ziua în care vor ajunge în situația vecinilor lor de la Seciurile. „În colțul camerei, în partea dinspre deal, a crăpat acum de intră mâna. Mi-e teamă că intră șerpii peste mine și mă mănâncă, atât de mare e gaura. Am astupat-o cu o bucată desprinsă din zid, dar tot cade. În plus a crăpat peste tot pe lângă tavan și pe jos pe lângă podea. Sunt numai și numai găuri. Eu am mai fost și la spital zilele astea că am fost operată, iar când am venit acasă și am văzut crăpăturile am crezut că mi se face rău să pic din picioare. Nu știu ce ne-om face că nu ne ajută nici mina, nici primăria. Eu o să merg și o să-i reclam pe toți că undeva tot o să se afle adevărul că nu se poate să stăm să pice case pe noi și să nu fie nici un vinovat”, povestește Maria Dincă.

Asigurare inutilă

Soțul acesteia, Adrian, spune că a încheiat o asigurare obligatorie pentru locuință, dar nimeni nu îl despăgubește, deși lângă vechea casă a ridicat două camere și o baie, construcția fiind din ciment și fier beton. În zadar însă pentru că zidurile au crăpat și aici. „Am două fete măritate în Germania, au fost pe aici vara asta și totul era în regulă, dar acum uitați cum a crăpat și e zid nou, din ciment și fier beton de-al gros. Am băgat fiare solide că am zis să reziste, dar degeaba. Plătesc de vreo câțiva ani la asigurare și acum când m-am dus la ei să îi întreb dacă mă despăgubesc au zis că nu, că nu e cazul, să mă duc la altcineva prin Târgu Jiu, chestie complicată. M-au pus pe drumuri și mi-au dat de înțeles că nu voi primi nimic. Atunci eu pentru ce mai plătesc? Dacă dealul o ia la vale din nou și ajunge la noi eu rămân și fără casă și cu asigurarea plătită și nu mi se pare corect”, spune bărbatul.

alunecari_rosia_amaradia

Vecinii acestuia, soții Militaru, au și ei casa la fel de crăpată, deși a fost consolidată și pe interior și pe exterior. În zadar însă pentru că vibrațiile din sol se transmit până în locuința oamenilor. Aceștia spun cum aud noaptea pământul trosnind, vorbele lor amintind de cele ale sătenilor din Seciurile, care auzeau și ei sunete asemănătoare înainte de nenorocirea din 2006, când tot satul s-a prăbuşit. Oamenii spun că sunt nevoiți să își renoveze casele și de două ori pe an, deși banii pe care îi au sunt foarte puțini, tot ce își doresc ei fiind un loc sigur în care să își amenajeze un cămin. Vina pentru cele întâmplate acum este dată de toată lumea pe fosta carieră ce a funcționat între Seciurile și Ruget.

Vina mineritului

Minerii au fost trimiși de mult acasă, promisiunile de redeschidere a locurilor de muncă sunt făcute doar în campania electorală, iar dealul excavat doar pe jumătate și neconsolidat a luat-o acum la vale. Alunecarea de teren se manifesta și ieri, viceprimarul Constantin Vătrai spunând că nimeni nu poate ști cât va mai înainta spre case fenomenul respectiv. În pădurea de la marginea satului crăpăturile care premerg alunecările de teren erau vizibile și de amploare, semn că viitoarele ploi mai abundente vor ajuta alunecarea de teren să înainteze spre locuințele oamenilor, despre consolidarea dealului neputând fi vorba în condițiile actuale din teren. Utilajele părăsite ale celor de la mină sunt vizibile la baza dealului, între acestea și case fiind o prăpastie de 150 de metri care face imposibilă orice lucrare de consolidare a zonei.

Vizualizări: 185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: