Vin de la sute de kilometri pentru a-şi vinde produsele la Târgu Jiu

Zeci de meşteri populari din toate colţurile ţării şi-au expus produsele realizate manual la căsuţele din centrul municipiului. Mulţi au străbătut sute de kilometri în speranţa că vor reuşi să câştige ceva bani din rodul muncii lor. Printre aceştia se află şi familia Graur din Târgu Mureş, care a readus la viaţă o veche tradiţie, împletituri din papură. Şi Ileana Graţiana Pop, rapsod popular din Sălaj, speră că va vinde la Târgu Jiu costume tradiţionale şi păpuşi din zona sa.

Rozalia şi Gheorghe Graur din Târgu Mureş au venit pentru prima oară la Târgu Jiu în urmă cu 10 ani, iar de atunci sunt nelipsiţi de la târgurile meşterilor populari organizate în oraşul nostru. Absolventă a Academiei de Arte Populare, Rozalia Graur şi-a convins soţul să se apuce să facă împletituri din papură, odată ce a ieşit la pensie. „Am lucrat ca şofer, iar după ce am ieşit la pensie soţia m-a învăţat şi pe mine să fac împletituri din papură. Ea stăpâneşte această artă, a absolvit Academia de Arte Populare şi are expuse 4 piese la muzee internaţionale. Târgul Meşterilor Populari de la Târgu Jiu este la cea de-a X-a ediţie, iar noi venim aici de la prima ediţie. Venim de la 360 de kilometri şi vom veni întotdeauna chiar dacă mai sunt târguri similare în localităţi mai apropiate de noi. Suntem mulţumiţi de modul în care este organizat acest târg şi de modul în care merg vânzările”, a declarat Gheorghe Graur.

Deşi obiectele realizate de sunt foarte migăloase, meşterii din Târgu Mureş le vând la preţuri cuprinse între 7-20 lei. „Împletiturile din papură sunt foarte migăloase, iar procesul este foarte complex. Începem să culegem papură imediat cum se treieră grâul, o punem la uscat, iar apoi după aceea începem să facem împletituri. Am adus la Târgu Jiu pălării, coşuri de păstrat pâinea, suporturi pentru farfurii, ornamente pentru flori şi sticle învelite. Cel mai scump produs este pălăria cu bord mare care costă 20 de lei, iar cel mai ieftin sticla învelită care costă 7-10 lei, în funcţie de dimensiune”, a declarat Gheorghe Graur.

Potcoave „norocoase” şi linguri „sporul casei”

La Târgul Meşteşugarilor Populari din zona centrală se găsesc şi obiecte de ceramică, icoane pe lemn şi sticlă, obiecte din piele, precum şi cusături. Ileana Graţiana Pop, rapsod popular din Sălaj, speră că va vinde costume tradiţionale din zona sa. La inaugurarea târgului, Ileana Graţiana Pop a dovedit că are şi calităţi vocale nu numai artistice, ea interpretând un cântec din Sălaj.

mesteri_populari

În speranţa că vor atrage cumpărătorii, meşterii populari şi-au denumit obiectele. Astfel, la căsuţele din zona centrală au fost expuse potcoave norocoase şi linguri sporul casei aduse de la Curtea de Argeş. „Am renunţat la târgul de Sf. Maria de la noi, din Curtea de Argeş, şi am venit la Târgu Jiu ca să vindem potcoave norocoase, linguri sporul casei, feţe de masă şi cusături din lada bunicii”, a declarat Filofteia Nencov din Curtea de Argeş.

Vizualizări: 276

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: