Pierde subvenţiile APIA din cauza bâlciului de la Tismana

Bâlciul de la Tismana are loc de zeci de ani în pădurea de la Șarșori, la marginea satului Gornovița, de Sfânta Marie. Şi anul acesta, autorităţile s-au pregătit pentru a primi acolo comercianţii şi vizitatorii, timp de o săptămână. Problema este că islazul, în suprafaţă de 120 de hectare, a fost concesionat unei asociaţii private. Asociaţia primeşte subvenţii de la APIA pentru a face agricultură ecologică dar, din cauza basculantelor cu pietriş şi rumeguş aduse de primărie, pentru a face drumuri de acces pentru bâlci, banii ar putea fi pierduţi. Primarul Marian Slivilescu îl acuză pe reprezentantul asociaţiei, Constantin Jerca, de faptul că este o persoană conflictuală şi caută să pună piedici în organizarea bâlciului, aşa că îl ameninţă cu rezilierea contractului de concesiune. Cei de la APIA atrag însă atenţia că, dacă păşunea va fi afectată, subvenţiile vor fi pierdute.

Profesorul Constantin Jerca a concesionat cu ani în urmă printr-o asociație a crescătorilor din sat o suprafață de peste 120 de hectare, pe care localnicii își cresc fără probleme animalele. În suprafața respectivă, pentru care Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură plătește anual subvenții consistente, este inclus și terenul pe care se desfășoară an de an bâlciul de Sfânta Maria Mare. Jerca vine și le spune acum autorităților că nu mai pot să organizeze bâlciul în locul tradițional de la marginea pădurii Șarșori întrucât procedurile APIA interzic categoric astfel de manifestări pe terenurile cu destinație agricolă, pășune în cazul de față. Supărarea profesorului e dată de faptul că prin iarba pe care ar trebui să pască vitele au fost aduse basculante de pietriș și rumeguș, cu care s-au marcat aleile și suprafețele pe care comercianții își vor amenaja tarabele.

„Noi știm foarte clar procedurile celor de la APIA. Nu avem voie decât să întreținem acele pășuni, nu să aducem acolo basculante întregi de pietriș și rumeguș pentru a marca parcelele ce le vor fi concesionate comercianților. Noi avem obligația să curățăm locurile acestea de tufișuri, mărăcini, dar chiar și de bolovani, pentru ca pășunea să fie cât mai bună. Nu se mai poate ține bâlciul în locul tradițional în aceste condiții pentru că asta ar însemna ca noi să nu respectăm procedurile APIA și să fim scoși din schema de plăți a Agenției, lucru pe care, evident, nu ni-l dorim. Am informat autoritățile locale, dar nu am fost luați în seamă”, spune Constantin Jerca.

Primarul crede că scandalul e artificial

Edilul din Tismana, Marian Slivilescu, spune că este în conflict de ceva vreme cu Jerca și nu se miră că un astfel de scandal izbucnește tocmai în preajma marelui bâlci de Sfânta Maria. Edilul are anul acesta drumul asfaltat până la Mănăstirea Tismana în condiții foarte bune, are programul artistic finalizat pentru festivalul de folclor, dar trebuie să facă față și acestui scandal, el fiind convins că locația bâlciului nu se mai poate muta pe ultima sută de metri.

Domnul Jerca este o persoană conflictuală și nu aș dori să mai intru și eu cu dumnealui într-un nou conflict.  Dumnealui spune lucruri fără temei și nu face decât să își bată joc de Primărie și de Consiliul Local Tismana. Eu am dorit să reziliez contractul prin care dumnealui a închiriat izlazul în suprafață de 126 de hectare, dar nu am avut toate voturile necesare în Consiliul Local. Probabil că la următoarea ședință voi pune din nou în discuție acest lucru. Rezilierea am cerut-o după ce am aflat de la APIA că dumnealui a subînchiriat băiatului său, printr-un act adițional, izlazul pentru a face agricultură ecologică. Ne-am bucura să facă lucrul acesta, dar nu are voie să subînchirieze terenul, aici e problema, e ilegal cum a procedat, iar acum se răzbună. În contractul de comodat încheiat de Primărie cu asociația dumnealui se menționează clar că în perioada 10-20 ale lunii august, anual, Primăria Tismana are acces la terenul respectiv pentru a organiza aici bâlciul tradițional de Sfânta Maria Mare, așa că nu văd vreo problemă”, spune edilul Tismanei.

APIA confirmă riscul pierderii subvenţiilor

La nivel județean, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură este condusă de social-democratul Constantin Negrea, care spune că știe despre disputele existente la Tismana. Negrea îi cam dă însă dreptate lui Jerca atunci când vine vorba de modul de utilizare a terenului pentru care statul acordă subvenții, terenul aflat acum în dispută fiind într-o perioadă de conversie pentru a trece la agricultură ecologică.

Terenul acela e pășune și trebuie îngrijit ca atare, nu utilizat pentru activități de producție. Sigur că ni se creează o problemă dacă acolo se ia decizia de a se pune piatră și rumeguș pentru a marca alei și ce se mai face pentru comercianți. Dacă ar fi o manifestare de o zi, chiar două, fără a fi afectată pășunea nu ar fi o problemă, dar vă spun că dacă se duce piatră și rumeguș, din fotografiile ce vor fi făcute ulterior se vor vedea drumurile de acces, lucru care nu e permis. Se poate ajunge până la tăierea subvenției. Noi avem zona în observație mai ales că domnul Jerca a solicitat anul acesta subvenții pentru agricultură ecologică acolo. E într-o perioadă de conversie pentru anul viitor. Probabil vom face un control la fața locului, vom fotografia și se va întocmi un raport, în funcție de cele constatate urmând să se dispună”, a menționat șeful Apia Gorj.

Vizualizări: 199

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: