Investiţie de 500 de milioane de euro la CE Turceni

Complexul Energetic Turceni va avea o tehnologie premieră pentru România, costurile ajungând la aproape 500 de milioane de euro.

Ionel Manţog, directorul economic al CE Turceni, susţine că termocentrala gorjeană este printre primele din Europa care se conformează unei astfel de norme de mediu. „În prezent sunt obligatorii trei componente de mediu. Cea referitoare la depozitarea cenuşii, care trebuie făcută în sistem de şlam dens, cea referitoare la reducerea emisiilor de sulf şi cea privind reducerea emisiilor de azot. În curând va deveni obligatorie şi captarea bioxidului de carbon, iar Turceni este prima termocentrală din România şi printre primele din Europa care implementează o astfel de instalaţie”, a spus Manţog.

Directorul economic al CE Turceni a mai precizat că finanţarea este parţial asigurată de Uniunea Europeană, proiectul fiind întocmit de cei de la Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE). Tehnologia privind instalaţia de captare, transport şi stocare a emisiilor de dioxid de carbon urmează să fie construită la grupul nr. 6 al complexului.

Instalaţie funcţională din 2015

Potrivit datelor Ministerului Economiei, instalaţia ar putea fi funcţională în anul 2015, în prezent desfăşurându-se studiul său de fezabilitate.

Tehnologia Alstom este pe bază de amoniac răcit. Această tehnologie proprie Alstom este deja în funcţiune în centre pilot şi în curs de validare în întreaga lume. Grupul nr.6 de 330 MW de la Complexul Energetic Turceni unde va fi implementată această tehnologie va fi în prealabil retehnologizat.

"În urma unui riguros proces de evaluare, ISPE, în calitate de Manager de Proiect CCS şi Complexul Energetic Turceni au selectat tehnologia pe baza de amoniac racit - Chilled Amonia Process (CAP), dezvoltată de Alstom, ca tehnologie de bază pentru dezvoltarea instalaţiei de captare şi au încredinţat companiei Alstom Carbon Capture Systems din Germania elaborarea studiului de fezabilitate. Tehnologia CAP oferă o eficienţă sporită prin reducerea cantităţii de energie necesară pentru captarea CO2 în raport cu alte tehnologii existente", se arată în comunicatul Alstom.

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: