Investiții de 18 milioane de euro, necesare la UATAA

Uzina de termoficare din Motru are nevoie de investiții de 18 milioane de euro pentru a respecta standardele de mediu. Primarul din Motru dă asigurări că uzina va furniza agent termic la iarnă, pentru că în august va primi rezultate unui studiu în baza căruia vor începe demersurile pentru accesarea de fonduri europene. „Dacă începem demersurile, vom mai primi păsuire de la Mediu”, explică Gigel Jianu.

Eugen Corcoață, administrator special la UATAA Motru, a spus în ședința de consiliu local din iunie că „Prima problemă este închiderea și conformarea depozitului de zgură și cenușă sau cel puțin conformarea unei celule de două hectare în acest an. Ne-am angajat ca până în 2020 să închidem toată suprafața”. Corcoață spune că uzina nu are bani pentru investiții. „UATAA nu face față. Nu am reușit nici să dau concediile la angajați. Personalul este tot mai puțin datorită nivelului redus de salarizare”, a explicat Corcoață. Pe de altă parte, administratorul special cere sprijin pentru procesele pe probleme de mediu pe care le are UATAA.

Primarul Gigel Jianu a spus că nici primăria nu ar putea asigura banii necesari, dar caută deja surse de finanțare externe. „Studiul de fezabilitate pe care îl aveți întocmit este în valoare de aproximativ 18 milioane de euro. Este vorba de foarte mulți bani. Când am făcut bugetul pe 2017 și am constatat că este vorba de 18 milioane de euro pentru înlocuirea arzătoarelor, montarea grătarului post ardere, înlocuirea instalației de purificare, instalația de alimentare cu gaze și instalația de captare și transport produse de ardere, am spus că ar fi mai bine să facem totul de la cap la coadă și ați fost de acord. Am adunat documentele și ne vor da trei variante și le vom discuta în consiliul local pentru a alege varianta cea mai bună”. Corcoață a replicat pesimist că: „Motru nu va fi prins niciodată”.

UATAA poate fi modernizată pe programul „Termoficare 2006 – 2020 Căldură și Confort”, în care guvernul asigură o finanțare de 70% și autoritatea locală 30%. Primarul Jianu așteaptă însă cele trei variante care trebuie să cuprindă atât soluții tehnice, cât și soluții de finanțare. „Este exclus la Motru să rămână fără agent termic”, dă asigurări primarul Gigel Jianu.

Vizualizări: 2,407

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: