Ion Ianăși, infracțiune după infracțiune. Cum a păcălit Ministerul!

Primarul din Vladimir, Ion Ianăși, a fost pus în libertate după o noapte în arestul IPJ Gorj. Edilul a fost prezentat procurorilor care i-au adus la cunoștință calitatea de inculpat pe care o are în dosarul privind plăți pentru lucrări și servicii fictive. Primarul a fost plasat sub control judiciar pentru următoarele două luni, ceea ce înseamnă că nici nu are voie să-și mai îndeplinească atribuțiile de serviciu până la o nouă măsură.

Podul pe care l-a plătit ca nou este în plin șantier. Muncitorii au fost grăbiți abia după ce au intrat polițiștii pe fir. În urmă cu nici două luni, vechiul pod a fost dărâmat și utilajele au fost aduse în șantier. Asta în ciuda faptului că, teoretic, podul era aproape gata de la sfârșitul anului trecut. Sau cel puțin asta a transmis primarul Ion Ianăși la Ministerul Dezvoltării, de unde a primit o finanțare de peste 500 de mii de lei să construiască podul din apropierea primăriei.

În baza unor documente false și înțeles cu firma constructoare și dirigintele de șantier, primarul din Vladimir a indus în eroare oficialii de la Minister. Le-a transmis că podul cu pricina este aproape gata și trebuie făcute restul plăților. A cerut și a primit banii de la Ministerul Dezvoltării și, imediat, a plătit constructorul, deși lucrarea nici măcar nu începuse.

„În calitate de primar, cu știință, a dispus efectuarea plății unei facturi din data de 26 noiembrie 2018, în sumă de 268.758 lei, reprezentând contravaloare servicii execuție la obiectivul construire pod Biserica Andreești, comuna Vladimir, deși aceste servicii și lucrări nu au fost efectuate în totalitate, cauzându-se un prejudiciu bugetului Ministerului Dezvoltării Regionale, administrației publice și fondurilor europene. Mai este cercetată aceeași persoană pentru altă infracțiune de abuz în serviciu, cu aceeași încadrare juridică, constând în aceea că a dispus efectuarea plății unei alte facturi fiscale din 26 noiembrie 2018, în valoare de 14.123 lei, reprezentând contravaloare servicii dirigenție de șantier la același obiectiv deși aceste servicii nu au fost efectuate în realitate”, a spus Cristina Ciobanu, prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Iar aceasta nu a fost singura infracțiune de care este acuzat edilul: „Mai este cercetat pentru comiterea infracțiunii de obținerea ilegală de fonduri, constând în aceea că, în calitatea sa de primar, a prezentat Ministerului Dezvoltării Regionale, administrației publice și fondurilor europene documente și date false privind executarea lucrărilor la acel obiectiv în vederea primirii aprobărilor necesare acordării finanțării obținute conform unui contract încheiat în luna decembrie 2017 și mai este cercetat și pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual constând în aceea că a semnat anexa nr. 4 privind situația necesarului de la bugetul de stat pentru decontarea lucrărilor, serviciilor și altor cheltuieli pentru același obiectiv de investiții deși lucrările nu erau efectuate”.

Plăți pentru lucrări fictive, cu avizul secretarului

În același dosar, mai sunt cercetate încă patru persoane. Este vorba de secretarul comunei, contabilul, dirigintele de șantier și administratorul firmei care a obținut lucrarea. „În dosar mai este cercetat și contabilul primăriei pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. A aprobat la plată factura fiscală de 268.758 lei reprezentând contravaloare lucrări executate, deși în realitate nu au fost executate în totalitate. Mai este cercetată și o altă persoană, care a avut calitatea de diriginte de șantier, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu corelativ celor două infracțiuni de abuz în serviciu reținute în sarcina primarului și complicitate la obținerea ilegală de fonduri, pentru alte trei înscrisuri de fals sub semnătură privată și mai este cercetată o altă persoană pentru o infracțiune la infracțiunea de abuz în serviciu, o infracțiune de complicitate la obținerea ilegală de fonduri și două infracțiuni de fals sub semnătură privată. Este vorba de administratorul societății care trebuia să construiască obiectivul de investiții”, a mai transmis Cristina Ciobanu.

În teren, situația nu este deloc cea descrisă oficialilor de la Guvern. Cel mult 10% din lucrare s-a realizat în cele două luni de când a fost deschis șantierul. “Nu știu dacă au trecut două luni de când au venit să muncească oamenii. Am rămas toți uimiți când am auzit. Cum să dai așa banii pentru o lucrare care nu e gata? Noi chiar îl stimam pe domnul primar că a mai mișcat ceva, dar să facă așa nereguli, nu mă așteptam. Toți fură, dar nu așa cu miliardele. E strigător la cer”, a spus un localnic. “Am auzit și m-am crucit. Nu am înțeles cum le-a dat bani dacă ei nici nu veniseră aici. Ba că am auzit că s-a pozat cu panoul la alt pod ca să arate mai departe că e gata podul. Aici nici până la anul nu-l termină. La așa ceva nu mă așteptam din partea domnului primar. Noi ne bucuram pentru el și el, uitați ce face cu banii noștri. Urât”, a fost de părere alt localnic.

Consilierii, audiați de polițiști

Chemați să dea explicații în fața polițiștilor au fost și consilierii locali. Marius Vijulan, fost primar, în prezent consilier, a transmis că a cerut de multe ori lămuriri de la edil, dar nu a primit nicio informație despre aceste lucrări. „Am cerut mereu documente și nu ne-a prezentat nimic. Și eu am fost chemat să dau explicații în calitate de martor. Am explicat ce am știut. Nu prea multe pentru că nouă nu ni se spune nimic, chiar dacă suntem consilieri locali. Utilajele au venit la pod în luna martie și e între 5 și 10% făcut din lucrare. E halucinant ce s-a întâmplat”, a spus fostul edil.

Vizualizări: 6,462

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: