Ion Ivăşchescu, târgujianul care face agricultură performantă în Mehedinţi

Ion Ivăşchescu din Târgu Jiu face agricultură performantă în judeţul Mehedinţi. Împreună cu fiul său a amenajat prima seră de legume din zonă. Cei au investit aproximativ 20.000 de euro în achiziţionarea unei sere franţuzeşti şi alţi 15.000 de euro în dotări şi utilaje. Pentru a-şi asigura o  recoltă de calitate au adus şi un stup cu bondari olandezi pentru polenizarea roşiilor. Dacă vreţi să vedeţi cum arată o astfel de seră urmăriţi, sâmbătă, la Gorj Tv, emisiunea “Ora de agricultură”, începând cu ora 10.00.

Ion Ivăşchescu este un târgujian care împreună cu fiul său a reuşit să facă agricultură performantă în satul Comăneşti, comuna Bala. Cei doi au investit aproximativ 35.000 de euro în amenajarea unei sere aduse din Franţa. Aceasta are o suprafaţă de peste 700 mp şi este dotată cu echipamente moderne. “Anul trecut am luat nişte pământ de la o mătuşă şi ne-am gândit să ne apucăm de agricultură. Astfel, am făcut împrumut la bancă şi am achiziţionat o seră tunel franţuzească. Sera a fost montată de către o firmă specializată şi are aerisiri laterale pe toată lungimea ei şi tiranţi de 2 metri. E acoperită cu folie gonflabilă. Avem un bazin de apă pentru irigat şi o instalaţie de dozare a îngrăşămintelor naturale. Ultima achiziţie făcută a fost un stup de bondari olandezi pentru care am plătit 400 de lei”, a declarat Ion Ivăşchescu. Chiar dacă şi-au făcut datorii la bancă, membrii familiei Ivăşchescu sunt mulţumiţi de rezultatele muncii lor. “Am plantat peste 2000 de fire de roşii şi ne aşteptăm la o producţie de 35- 40 de kilograme de roşii pe metru pătrat. Am întârziat puţin cu recolta deoarece sera a sosit abia prin luna martie, deşi am făcut comandă încă din luna septembrie anul trecut”, a precizat Ion Ivăşchescu. Pentru ca producţia să fie asigurată târgujianul foloseşte gunoi de grajd. “Încă de la început am folosit gunoi de grajd. Înainte de a amplasa sera am luat un buldozer pentru a nivela locul. Apoi am amestecat pământul cu gunoi de oaie, iar în prezent folosit ca îngrăşământ gunoiul de prepeliţa, pe care după macerat îl filtrăm prin instalaţia de dozare”, a declarat agricultorul.

FONDURI

Ion Ivăşchescu spune că nu a beneficiat de nici un fel de sprijin din partea statului şi nici de fonduri europene. Chiar dacă fiul său ar îndeplini condiţiile pentru accesarea acestora, aceştia refuză să-şi întocmească proiecte din cauza birocraţie. Cei doi speră ca recolta lor să le asigure satisfacţie financiară, iar în maxim doi ani să-şi acopere investiţia. 

Vizualizări: 189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: