“Pe meleaguri gorjene”, în inima Băniei

Capitala Băniei găzduieşte începând de astăzi, la Galeria de Artă Vollard, expoziţia de fotografie „Pe meleaguri gorjene”, o călătorie a unui tânăr artist fotograf craiovean pe uliţele satelor noastre, din care ne împărtăşeşte cele mai valoroase repere surprinse de sufletul său şi de ochiul aparatului de fotografiat. Fotografiile se înscriu într-un proiect mai amplu, realizat într-un duet profesionist de prestigiu, care va înfăţişa arhitectura satelor gorjeneşti şi va fi lansat la Tg.Jiu în toamna acestui an.

Marinel Tira face fotografie de aproape două decenii, fiind fondator şi membru al mai multor fotocluburi profesioniste. Premiile obţinute la saloanele naţionale de artă fotografică şi expoziţiile, deloc puţine la număr, îi alcătuiesc o carte de vizită invidiată de colegii din breaslă. În Gorj, l-a ademenit – după cum singur povesteşte – un alt nume binecunoscut al fotografiei, chiar înainte de a-l cunoaşte personal: „Am avut norocul, spune Marinel Tira, să fiu părtaş la vernisarea unei expoziţii semnată Teodor Dădălău, tablouri care spuneau mai mult decât aş fi putut citi oriunde despre ţinuturile Gorjului. Era… ceva anume în imaginile expuse atunci şi care au făcut apoi înconjurul lumii, ceva altfel! Şi mi-am propus să aflu ce este! Ce e atât de diferit de restul lumii aici, în Gorj, încât lumea se lasă sedusă privind frânturi ale acestor locuri...?!”

Pentru artistul craiovean, Gorjul a devenit astfel un al doilea „acasă”. Anul trecut, în deschiderea festivalului internaţional de arte vizuale GorjFest 2010, el a prezentat la Tg.Jiu imagini care au descoperit gorjenilor o altă faţă a Craiovei. Astăzi, realizând de unul singur un schimb cultural între cele două judeţe, Marinel Tira redă în fotografiile expuse părţi ale trecutului şi prezentului meleagurilor gorjene, răspunzând la întrebări pe cât de simple, pe atât de complexe: cine suntem, de unde venim, încotro mergem? În acelaşi timp, imaginile divulgă celor ce le privesc contrastele specifice României –un patrimoniu de invidiat, dar lăsat în mare parte să se piardă, din care însă avem să descoperim secretul nealterării viitorului, aşa încât drumul până în inima Băniei merită osteneala!

FOTOGRAFII

Expoziţia „Pe meleaguri gorjene” cuprinde 36 de fotografii alb-negru şi color care înfăţişează trăsăturile esenţiale ale arhitecturii tradiţionale a locuinţelor satelor de nord din Oltenia şi este realizată în colaborare cu Casa de Cultură Traian Demetrescu şi Fotoclubul craiovean Mircea Varia. Vernisajul va începe la ora 18,00.

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: