Ionel Manţog, cu un pas mai aproape de libertate

Fostul director din minerit Ionel Manţog, aflat de aproape doi ani în detenţie, va ispăşi restul de pedeapsă în regim deschis. Manţog a fost condamnat la 5 ani cu executare, putând fi eliberat condiţionat după ispăşirea a două-treimi din pedeapsă. Acesta a făcut cerere pentru a trece de la regim semideschis la regim deschis. Solicitarea a fost respinsă de comisia penitenciarului Târgu Jiu, decizie contestată de Manţog la judecătorie. Ieri, magistraţii au decis că Manţog îndeplineşte condiţiile pentru regim deschis, soluţia fiind definitivă.

Ionel Manţog ar putea fi eliberat condiţionat în primăvara viitoare, ca urmare a orelor de muncă prestate în penitenciar, dar şi pentru bună purtare. Acesta a făcut o solicitare la penitenciar pentru a fi trecut la regim deschis, cerere respinsă, cu termen de revizuire peste un an. Cum termenul de revizuire era apropiat de termenul la care ar putea solicita eliberarea condiţionată, Manţog a contestat decizia în instanţă, solicitând o reducere a termenului. Instanţa a constatat că Ionel Manţog îndeplineşte condiţiile pentru a executa restul de pedeapsă în regim deschis. "Admite contestaţia formulată de petiţionarul Manţog Ionel, deţinut în Penitenciarul Tg-Jiu în contradictoriu cu intimata Penitenciarul Tg-Jiu. Desfiinţează încheierea nr.157/31.03.2014 a judecătorului de supraveghere a privării de libertate din cadrul Penitenciarului Tg-Jiu şi raportul nr.H.2/25446/27.03.2014 întocmit de Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Tg-Jiu. Admite cererea petentului şi dispune schimbarea regimului de executare a pedepsei pentru acesta din „semideschis” în „deschis”. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 29.04.2014 la Judecătoria Tg-Jiu", este decizia afişată pe portalul instanţelor de judecată.

Ce presupune regimul deschis

Articolul 38 din Legea 254/2013 privind regimul deschis arată că „Persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim deschis sunt cazate în comun, se pot deplasa neînsoțite în zone prestabilite din interiorul penitenciarului, pot presta muncă și pot desfășura activități educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistență socială, moral-religioase, instruire școlară și formare profesională, în afara penitenciarului, fără supraveghere, în condițiile stabilite prin regulamentul de aplicare a prezentei legi“.

Schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate în regimul imediat inferior ca grad de severitate se poate dispune dacă persoana condamnată a avut o bună conduită şi a făcut eforturi serioase pentru reintegrare socială, în special în cadrul activităţilor educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, al instruirii şcolare şi al formării profesionale, precum şi în cadrul muncii prestate.

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: