Işfan a blocat banii europeni a sute de profesori

Peste două sute de profesori din Gorj așteaptă să primească banii de pe urma proiectelor derulate prin programe POS-DRU. Potrivit inspectorului general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Gorj, Ion Ișfan, banii au ajuns în conturile unității, dar profesorii îi vor primi când își vor justifica, prin rapoarte, munca în proiect.

Ultima tranșă a ajuns la Inspectoratul Școlar în februarie, dar conducerea isntituției nu a făcut demersurile pentru ca oamenii să-și primească banii. Este vorba despre dascălii care au lucrat la proiecte precum "Învățăm împreună", “Competențe crescute pentru cadrele didactice” sau „Monitorizarea inserţiei profesionale a absolvenţilor IPT în vederea optimizării ofertei educaţionale”.

Pe holurile instituției se discută despre reaua voință a inspectorului general, care nu vrea să le dea banii. Ion Ișfan a declarat că banii, circa 20 de miliarde de lei, au venit și că profesorii își vor primi drepturile, dar după ce își vor justifica munca. “Nu mai merge să ia cum luau înainte”, spune Ișfan. Acesta mai spune că oamenii vor primi banii pe Legea 284/2010.

Asta afectează buzunarul profesorilor, care sperau să fie plătiți în baza Ghidului Solicitantului. În fapt, cei care au fost de la început în proiect așteaptă să primească banii în acest mod, potrivit prevederilor contractelor de finanțare, iar ceilalți pe Legea 284. Cei care vor fi plătiți prin Legea 284 vor primi mai puțin cu 60% față de ceilalți. 

Potrivit unor surse din Inspectoratul Școlar, inspectorul Ișfan întârzie în mod intenționat virarea banilor. Pe lista de așteptare se află, printre alții, și foștii inspectori Camelia Bibere, Gheorghe Mitescu sau Justin Paralescu.

Și inspectorul pe probleme de romi, Cristinel Gârdu, are de recuperat bani. “Eu am de luat banii pentru nouă luni. Conform contractului, 600 de lei pe lună. Cred că până la Paști se fac plățile. Problema este că nu s-a făcut o corecție, dacă contractele semnate înainte de legea 284 se supun ei sau nu”, a declarat Gârdu.

Și fostul general Justin Paralescu are, se pare, de încasat câteva sute de milioane de lei vechi. Contactat telefonic, Paralescu a refuzat să comenteze menționând că actuala conducere va acționa așa cum crede de cuviință.

Vizualizări: 266

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: