Işfan şi Paralescu, audiaţi în dosarul „Mită la bac“

Audierile în dosarul „Mită la bac“ au continuat şi ieri, cu interogarea inspectorul general Ion Işfan şi a fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, Justin Paralescu. Cei doi au fost chemaţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj în calitate de martori. Işfan a fost întrebat despre respectarea metodologiei de organizare a examenului. A trebuit să răspundă unor întrebări şi Justin Paralescu, profesor de matematică la Colegiul „Ecaterina Teodoroiu“, deoarece se pare că ar fi dat meditaţii celor doi copii ai omului de afaceri Nicu Creţu.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Judeţean, Cristina Ciobanu, a declarat că ancheta continuă pentru a trage la răspundere toţi vinovaţii. Astfel, în aceste zile vor mai fi audiate şi alte persoane. Până acum au fost efectuate 9 percheziţii, iar trei persoane, directorii Gabriel Răscol de la Liceul cu Program Sportiv din Târgu Jiu şi Vasile Udroiu de la Liceul Energetic, dar şi omul de afaceri Nicu Creţu, sunt cercetate sun control judiciar.

Paralescu nu ştie, Işfan nici atât

Ieri, în jurul orei 13.00, a început audierea inspectorului general Ion Işfan şi a profesorului de matematică Justin Paralescu. Cel din urmă ar fi oferit meditaţii la matematică celor doi copii ai lui Creţu. Paralescu nu a dorit să stea de vorbă cu jurnaliştii răspunzând la întrebări prin „nu ştiu“ sau „nu pot să vorbesc“. „Nu pot să vorbesc“ a răspuns la întrebarea privind meditarea celor doi elevi, dar a negat că i-ar fi ajutat să ia note mai bune decât merită.

Işfan a fost mult mai vorbăreţ. „Am fost audiat în calitate de martor referitor la examenul de bacalaureat. Am vorbit despre procedurile pe care se bazează organizarea examenului de bacalaureat. M-au întrebat cum se procedează, cum se organizează un astfel de examen. Dar eu sunt cel mai dornic să aflăm adevărul, ce se întâmplă“, a declarat Ion Işfan la ieşirea de la audieri. El susţine pe de o parte că bacul s-a desfăşurat conform legii, dar şi că cei care sunt vinovaţi trebuie să plătească. Acesta a mai spus că nu ştie nimic de isprava profesorilor şi că toate contestaţiile au fost analizate la Craiova. „Este regretabil, dar cine greşeşte plăteşte. Dacă se demonstrează, îşi merită soarta. (...) Tot timpul am spus că s-a desfăşurat (n.red- bacalaureatul) conform regulamentelor şi metodologiilor aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale“. Işfan spune că este deranjat că, din cauza a doi profesori, tot învăţământul este târât în scandal. „Am zis că nu e normal să implice învăţământul în activităţile pe care le desfăşoară dumnealor. În învăţământ sunt 6.000 de oameni, pentru ce fac doi-trei-patru oameni nu trebuie să implicăm tot învăţământul“. Işfan a mai spus că nu are nicio legătură cu familia Creţu şi că „anul acesta“ nu a vorbit cu Nicu Creţu.

DEMISII

Inspectorul general a cerut demisia celor doi directori, Gabriel Răscol şi Vasile Udroiu. Cei doi profesori sunt acuzaţi de luare de mită. Până la închiderea ediţiei, demisia celor doi directori nu a fost confirmată oficial.

Vizualizări: 364

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: