Anchetați pentru șpăgi și aranjamente la Bacalaureat

Doi profesori și un om de afaceri din Târgu Jiu au ajuns la sfârșitul săptămânii trecute după gratii, cei trei fiind suspectați de comiterea unor fapte de corupție. Gabriel Răscol, Vasile Udroiu şi Nicu Creţu au scăpat însă repede de cătușe pentru că au primit măsura controlului judiciar, care îi obligă să se prezinte zilnic la Poliție. Suspiciunea este legată de mărirea unei note după contestaţii, pentru unul din fiii gemeni ai omului de afaceri. Surse apropiate anchetei susţin că vor fi analizate toate măririle de note după contestaţii şi că ancheta va fi una amplă şi de durată.

Dosarul instrumentat de procurorul Lavinia Ilie, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, a fost deschis vineri după-amiază, la puțin timp după afișarea notelor la contestațiile depuse la bacalaureat. Într-un moment în care mai toți magistrații se pregăteau să intre în vacanța de vară care îi va ține departe de sălile de judecată în următoarele săptămâni, procurorul amintit și ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție lucrau din plin.

Mai mulți profesori au fost aduși la Parchet pentru audieri, unii dintre ei plecând după lăsarea întunericului acasă, fără să aibă vreo problemă de natură penală, ci doar calitatea de martor în dosar. După miezul nopții și după multe ore de audieri, lucrurile s-au sfârșit însă rău pentru doi profesori din Târgu Jiu și pentru omul de afaceri Nicu Crețu, aceștia fiind reținuți pentru posibile fraude la examenul de bacalaureat. Sâmbătă după-amiază toți trei au fost aduși din nou la audieri și, tot după multe ore petrecute în biroul procurorului de caz, aceștia au aflat că vor fi anchetați în stare de libertate, sub control judiciar.

Whisky și euro pentru note mai mari

Gabriel Răscol, director la Liceul cu Program Sportiv din Târgu Jiu, și colegul său Vasile Udroiu, de la Liceul Energetic din oraș, sunt dascălii care și-au petrecut noaptea de vineri spre sâmbătă în arestul IPJ Gorj. Inițial ei au spus că nu au motive să își facă griji, dar în cele din urmă au primit câte o pereche de cătușe, pentru 24 de ore. Ambii au fost puși în libertate în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, după expirarea celor 24 de ore din ordonanța de reținere emisă pe numele celor doi. Odată cu ei a fost pus în libertate și omul de afaceri Nicu Crețu, patron al unui restaurant din Târgu Jiu, reținut, de asemenea, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă. Anterior, la domiciliile acestora au avut loc percheziții, anchetatorii ridicând de aici cutii în care se aflau sticle de whisky, aparatură electrocasnică, surse judiciare precizând că au fost ridicate cu această ocazie și mari sume de bani, de ordinul miilor de euro.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj nu a făcut nicio precizare legată de acest caz, însă surse judiciare apropiate de anchetă au menționat că dosarul vizează posibile fapte de corupție petrecute la bacalaureat, la recorectarea unei lucrări în baza unei contestații depuse de omul de afaceri pentru unul dintre băieții săi gemeni. Gemenii au obținut 8,78, respectiv 9,35 media generala la bacalaureat, pentru unul dintre ei tatăl contestând nota de la limba română. În urma recorectării lucrării, nota contestată a fost mărită cu aproape un punct.

REACŢIE

Inspectoratul Școlar Gorj nu a făcut nici un comentariu cu privire la ancheta respectivă, a treia declanșată de procurori după examenele din această vară în care au fost implicați elevi din județ. Alături de dosarul de acum, procurorii mai au în lucru un dosar ce vizează notele obținute la evaluarea națională de elevii din Bustuchin, dar și pe cei care au dat examenele la Școala Generală Alexandru Ștefulescu, din Târgu Jiu.

299 – de note au fost mărite după contestaţiile la bac

Vizualizări: 414

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: