Își aduc aminte cu nostalgie de vremurile frumoase. Acum totul este pustiu

Departe de civilizaţie, câteva persoane dintr-un sat gorjean îşi duc traiul cu greu. Uliţe neasfaltate, fără cabinet medical şi fără magazin alimentar, circa 20 de oameni din satul Rătez trăiesc de zeci de ani în aceleaşi condiţii, însă cu o speranţă în suflet.

Odată intrat pe uliţele satului Rătez, localitatea Godineşti, îţi poţi da seama imediat că ai trecut de graniţa civilizaţiei, fiind teleportat cu câte zeci de ani în trecut. Praf cât cuprinde pe drum, case bătrâneşti abandonate şi dărăpănate. Acesta este peisajul trist cu care te întâmpină satul Rătez.

Oamenii spun că viaţa nu este uşoară, însă s-au obişnuit. Situaţia se complică atunci când vine vorba de aprovizionare. Magazin alimentar nu există, iar oamenii aprovizionaţi cu o maşină care vine odată la două zile.

”Câţi oameni mai sunt în sat? Cred că mai sunt vreo 20 de persoane, dacă mai sunt. Destul de puţini mai sunt aici. Nu avem magazine, dar vin cu o maşină şi de alimentează cu tot ce avem nevoie. Sau mai comandăm ce vrem. Le mai dăm telefon şi vin oamenii”, a spus o localnică.

Lipsa civilizaţiei se simte ca precum o greutate. La zile de sărbătoare, oamenii ies la porţi şi se uită lung, mai ales că vecini nu au. ”O casă da, şapte nu. Nu avem la cine să ieşim. A fost Sfântul Ilie  acum doi ani a fost foarte frumos. Acum nu avem cu cine să stăm la poartă, stăm prin curte şi vorbim cu animalele şi cu păsările”, mai spune o altă femeie.

Un alt sătean spune că este mare păcat de faptul că satul s-a depopulat, iar locuinţele au rămas în paragină. ”Astăzi, cred că ati făcut un tur si ați văzut ce înseamnă satul din ziua de azi. Bălăriile cât omul, casele închise care se dărâmă. Este păcat pentru că a fost mereu o oază de linişte”, a spus bărbatul din Rătez.

Şi alţii povestesc cu nostalgie de momentele în care satul era plin de oameni. ”Era frumos când eram eu fată. Era Nedeea, acum cu virusul nu se mai face nimic oricum. Erau şi copii, băieţi şi fete tinere. Mergeam la Nedee, la Chiliu”, a mai declarat o localnică.

Nici ambulanţa nu ajunge foarte repede, iar oamenii nu beneficiază de servicii medicale în sat. Puţinii oameni care au mai rămas în satul Rătez spun că vatra satului se va stinge curând şi asta pentru că nimeni nu se mai întoarce acolo.

Vizualizări: 4,241

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: